width=We hebben allemaal verwachtingen. Vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we in slaap vallen, hebben we verwachtingen van onszelf, anderen en het leven. Dit zijn we ons meestal niet zo bewust. Pas wanneer er niet aan je verwachtingen wordt voldaan, kom je erachter dat je een verwachting had.

Verwachtingen leiden tot teleurstelling

Dat er aan onze verwachtingen wordt voldaan, vinden we vanzelfsprekend. Verwachtingen leiden vaak tot teleurstellingen. Verwachtingen zijn kleine tijdbommen in ons hoofd die we vaak niet uitspreken. Word je bewust van je verwachtingen en bespaar jezelf daarmee teleurstellingen.

Wat verwachten we van onze kinderen?

Vooral de verwachtingen met betrekking tot onze kinderen wegen zwaar. Onze kinderen moeten onbewust alles goed doen wat wij zelf in onze ogen niet goed hebben gedaan. Eigenlijk is het net of je jezelf door middel van je kind een tweede kans geeft om de dingen anders aan te pakken. Dat is natuurlijk niet reëel. Ook ouders die zeggen dat hun kind alleen maar gelukkig hoeft te zijn, leggen een verwachting op het kind. Waarom zou het kind gelukkig moeten zijn? Omdat je het zelf als kind niet was? Het kind heeft recht op zijn eigen leven en dat kan alleen zonder dat onze verwachtingen zijn leven beïnvloeden.

Een kind moet zijn eigen weg volgen

Wat Sta eens stil bij wat je van je kind verwacht. Dat het blij naar school gaat? Goed zijn best doet op school? Veel vriendjes en vriendinnetjes heeft? Verwacht je dat je kind naar een bepaalde school gaat?

Schrijf eens op hoe je graag zou willen dat je kind zich gedraagt. Schrijf vervolgens op hoe je vindt dat je kind zich NU gedraagt. Kijk eens in hoeverre je wensen afwijken van de werkelijkheid. Je verwachtingen liggen in de verschillen tussen je wensen en je feiten. En dan vooral in de verschillen waarin je je teleurgesteld voelt. Hoe ga je om met die teleurstelling? Is je verwachting reëel? Vraag je iets van je kind waar je zelf misschien ook moeite mee hebt?

Onthoud dat je kind zin eigen weg moet volgen. En dat jouw verwachtingen niet altijd overeenkomen met het pad wat het kind wil lopen!

(uit Mam, heb jij dat nou ook?)