Een kind van deze tijd is een intuïtief kind dat op een onbewuste manier reageert op prikkels en signalen die afgegeven worden door de omgeving. Zo kun je als moeder of vader een kind de richting op sturen die je beslist niet wilt, zonder dat je je bewust bent van je eigen inbreng. Het kind reageert alleen maar op dat wat aangeboden wordt.

Als de reactie van het kind op de onbewuste signalen van de ouder tot ongewenste situaties leidt, gaat de ouder tegengas geven. De ouder gaat opvoeden. Hierdoor komt het kind tussen twee vuren te liggen. Aan de ene kant moet het het innerlijk kind van de ouder tevreden stellen en aan de andere kant moet het de volwassen ouder tevreden stellen. Doet het kind het goed voor de volwassen ouder, dan voelt het kind druk van het innerlijk kind van de ouder. Doet het kind het goed voor het innerlijk kind, dan begint de volwassene druk uit te oefenen. Voor een kind kan dit tot lastige situaties leiden die zich grotendeels onbewust afspelen. Ik zal een voorbeeld geven uit mijn praktijk.

Moeder en puberdochter

Moeder en haar puberdochter zijn zeer verbonden met elkaar. Puberdochter vindt het moeilijk om richting te geven aan haar leven. Op tijd op school komen, huiswerk inleveren en nu, zo vlak voor de examens, de benodigde spullen in te leveren om te kunnen slagen. Moeder maakt zich zorgen en wil graag dat dochterlief slaagt. Moeder heeft hier veel voor over en legt een behoorlijke druk op haar dochter om haar op gang te helpen haar spullen in te leveren. Dochter zelf laat weinig initiatief zien. Wat hier op een onbewust niveau meespeelt is dat de moeder vanuit een traumatische ervaring in haar jeugd haar dochter ‘extreem’ wil beschermen. Hierin omarmt ze haar dochter en geeft weinig ruimte tot eigen initiatieven. Terwijl ze aan de andere kant, bewust, ook graag zou zien dat haar dochter de draad van haar leven zelf oppakt. Zowel bewust als onbewust voert ze druk uit op haar dochter waardoor dochterlief vast komt te zitten. Dit is een typisch voorbeeld waarbij de Reversie Methode uitkomst kan bieden.

Wat doet de Reversie Methode?

De Reversie Methode staat voor het terugdraaien van de tijd. Doordat de kinderen van deze tijd veel intuitiever zijn, pikken ze makkelijk onbewuste signalen van de ouder op. Hierdoor is de kans groot dat juist die onbewuste signalen de opvoeding bepalen. Simpel gezien is het dan het innerlijk kind van de ouder - dat vaak niet ouder is dan tien jaar - die de opvoeding bepaald en niet de volwassen ouder zelf. Met de Reversie Methode gaan we op zoek naar de trauma’s die onbewust zo’n grote rol spelen in de opvoeding. Door de ouder te helpen de traumatische jeugdervaring te verwerken, zal het innerlijk kind helen en minder nadrukkelijk aanwezig zijn.

In het voorbeeld van hierboven zal de moeder minder beschermend worden, hierdoor krijgt de puberdochter de kans om zelf haar weg te zoeken.

Meer weten over de Reversie Methode en het Innerlijk kind? Kijk eens bij de workshops naar het aanbod om met deze materie aan de slag te gaan.