De stappen die we als kind doorlopen zijn: spelend kind, trauma, protest, boosheid, schuld en masker. Elke keer als we dit rondje lopen, verdiepen we het masker en verkleinen we het spelend kind in onszelf. De aankomende blogs neem ik je mee in alle stappen van dit proces zodat je inzicht krijgt in wat jouw spelend kind blokkeert en, misschien nog wel belangrijker, je de vrijheid gaat voelen haar te laten stralen.

De weg terug naar je spelend kind

 width=Hoe kom je nu van het spelend kind met masker weer terug bij het spelend kind dat open de wereld in kan kijken en zichzelf wil ontwikkelen? Het cruciale punt ligt bij het punt van protest. Vanaf daar kun je terug in het spelend kind vallen maar ook stevig doorstappen naar boosheid, schuld en masker. We hebben gezien dat het spelend kind met masker moeilijker aan de buitenwereld duidelijk kan maken dat het geruststelling nodig heeft. Door je bewust te worden van je eigen kwaliteiten, je overtuigingen en de manier waarop je reageert wanneer je je onveilig voelt, kun je het punt van protest anders in gaan vullen zodat je daadwerkelijk gehoord wordt en het niet nodig is om door te stappen. Een ander punt dat interessant is, is het punt van masker. Een masker is niet zo zeer slecht. Het zijn prachtige kwaliteiten die je opbouwt in het leven. Ieder mens bouwt aan zijn kwaliteiten om uiteindelijk de unieke persoonlijkheid te worden die je bent. Jouw kwaliteiten gaan je pas in de weg zitten wanneer je geen andere reactie kunt geven dan vanuit die kwaliteiten. Op zo'n moment wordt je beperkt door je kwaliteiten. Door in te zien dat deze kwaliteiten van jou maar een deel zijn van wie je werkelijk bent, wordt je misschien een klein beetje nieuwsgierig naar wie je nog meer kunt zijn. Het spelende kind is dan al weer geboren....

In de boeken  'Mam, heb jij dat nou ook?'  en 'Vitaal met je Innerlijk Kind" van Sylvia Leegwater vind je meer over het thema 'Van spelend kind naar masker'.