Met de naderende komst van mijn kleindochter realiseer ik mij hoe lastig het kan zijn voor een papa, om een dochter te krijgen. Vader of moeder worden is zo’n grote stap in je leven. Ik heb het tot nu toe altijd van de moeder kant belicht, omdat ik deze het beste kende. Echter nu mijn zoon vader wordt, zie ik pas echt hoe groot de stap is. Als moeder voel je gelijk de verantwoordelijkheid voor de baby, wanneer je weet dat je zwanger bent. Zo’n kleine baby in je buik die alles meekrijgt, wat jij vanaf dat moment eet, drinkt, voelt, beweegt etc. Voor een vader ligt dat moment later. Dit gevoel van verantwoordelijkheid komt pas wanneer de zwangerschap tastbaar wordt, door het luisteren van het hartje of het zien van de echo. En dan is daar nog het verschil tussen een baby jongen of een baby meisje krijgen. Een jongetje is voor veel vaders iets makkelijker. Je kent immers het pad wat een jongetje loopt. Het hele baby stuk van teer en kwetsbaar zijn, luiers vol poep en heel veel herrie maken, is misschien nog wel een dingetje, maar je weet uit ervaring hoe een jongetje zich voelt en wat hij nodig heeft. Het is allemaal bekend materiaal. Een meisje is voor een vader toch hele andere koek. Wat heeft een meisje nodig? Veel vaders leven in de verbeelding, dat een meisje vooral haar moeder nodig heeft. Echter, een meisje verlangt ook naar de liefde van haar vader. Alle kernverlangens als zorg, geruststelling, bewondering, vertrouwen, goedkeuring, aanmoediging, respect, begrip, erkenning, bevestiging, waardering en acceptatie heeft zij wel degelijk ook van haar vader nodig. Als ik kijk naar de deelnemers in de trainingen, dan ligt er zoveel pijn op het vader dochter stuk. Veel vaders realiseren zich niet hoe belangrijk hun rol is in het leven van hun dochter. In de vader dochter relatie wordt een basis gelegd waar het meisje later in haar leven op voort bouwt.

Daarom voor alle papa’s met dochters:

Straks als ze gaat lopen en jouw grote hand, haar handje vasthoudt, ben jij de grote papa die haar beschermd voor vallen. Geef haar dat duwtje in de rug wanneer ze iets eng of spannend vindt, maar sta altijd achter haar om haar op te vangen. Dit legt de basis om later in haar leven te durven gaan en ontdekken, omdat ze jou altijd achter zich voelt staan.

Jij zult haar eerste grote liefde zijn. De liefde tussen jullie legt de basis voor haar latere relaties. Elke man in haar leven zal de vergelijking met jou en de band die jullie samen hebben, moeten doorstaan. Laat je vaderhart dus spreken, ook als je haar soms wel achter het behang kan plakken. Ze is nog maar een kind en kan het ook niet helpen dat jij moe bent, of andere dingen aan je hoofd hebt.

Als pappa ben je een pad ingeslagen die je niet meer terug kunt draaien. Papa ben je voor de rest van je leven. Ook als je niet in haar leven bent.  Ze zal loyaal zijn aan jouw liefde, hoe slecht je haar ook behandeld. Laat dus altijd je vaderhart spreken, blijf in verbinding, durf sorry te zeggen voor de momenten dat het even mis gaat en luister naar haar behoeftes en verlangens.

Papa zijn van een meisje is geen makkelijke taak. Ik realiseer me dat. Het is echter wel een taak waarmee je leven meer inhoudt krijgt, je meer liefde gaat voelen en je zachtere kanten omhoog gaan komen, zodat jij je als mens completer zult voelen.