Mijn dochter van 18 wil niet meer mee op vakantie. Hoeft ook niet maar mijn man en ik zien het echter (nog) niet zitten om haar alleen thuis te laten.
Ze gaat 2/3 weken met een vriendin (deels met ouders van vriendin en deels met zus van vriendin) op vakantie en de tijd die ze "thuis" is mag ze naar haar vader (mijn ex).
Die heeft echter tegen haar gezegd dat dit een mooie oefening voor zelfstandigheid zou zijn. Ze vraagt nu waarom ze niet alleen thuis mag blijven.
Ik begrijp die opmerking maar ze heeft ons nog niet voldoende getoond (kunnen tonen) dat ze die verantwoordelijkheid aan kan. Wij noemen het slordigheid en geen respect hebben
voor onze spullen. Ze "vergeet" o.a. wel eens de buitendeur achter haar dicht te doen. Laat licht branden, water lang stromen. Vindt hygiëne niet zo belangrijk. Zo kan ik
nog wel een aantal dingen opnoemen.
Wij willen haar bij gelegenheid best eens alleen thuislaten maar dan eerst eens een nacht en/of een paar dagen met haar zus van 17 en dan eens kijken hoe dat is gegaan.
Ik heb het haar uitgelegd en zie dat ik haar daar mee wel gekwetst heb waar ik me dus weer schuldig over voel...
Heb je nog tips?

Voor een kind van 18 jaar is het de tijd om op een verantwoordelijke manier zelfstandig te worden. Het is dan ook goed om een kind de kans te geven om zelfstandig te zijn zodat ze hun verantwoording daar in kunnen ervaren. Die ervaringen krijgt ze nu alleen wanneer het mis gaat, wanneer jij boos wordt omdat het licht brandt of het water te lang blijft stromen. Zolang jij commentaar geeft, hoeft zij er ook niet over na te denken. Tenslotte ben jij er toch om haar er op te wijzen, voordat het uit de hand loopt.  Waar het op neer komt is dat zolang alles voor haar verzorgd wordt ze nooit zelf leert nadenken.  Geef haar de kans om zelf verantwoording te dragen door lekker een nachtje of een paar dagen weg te gaan. Houd er wel rekening mee dat je kind een eigen individu is met eigen ideeën over het huishouden. Wanneer jij er niet bent, zal ze daar toch in gaan experimenteren. Zorg dat iemand ongemerkt een oogje in het zeil houdt tijdens jouw afwezigheid en laat haar de consequenties van haar keuzes ervaren. Als jullie thuis zijn en zij gaat later naar bed dan jullie en ze laat het licht aan dan kost dat haar een deel van haar zakgeld. Wanneer ze de deur niet afsluit, dan mag ze niet meer later thuiskomen dan dat jullie naar bed willen.

Ze is 18 dus ze voelt de behoefte om verantwoording voor haar eigen leven op zich te nemen. Dat zal niet zonder vallen en opstaan gaan. Je mag haar daarin begeleiden door duidelijk jullie grenzen te bepalen, ze aan te geven en de consequenties van het overschrijden van deze grenzen te realiseren.