Michelle: “Eén van mijn beste vriendinnen heeft een dochtertje van drie. We wonen een behoorlijk eind bij elkaar uit de buurt, dus we spreken elkaar vooral telefonisch. Maar dat wordt de laatste tijd hoe langer hoe lastiger: als ik haar bel, neemt de kleine meestal de telefoon op. Natuurlijk wil ik graag de leuke, gezellige tante uithangen, maar ik bel niet voor dochterlief, maar voor haar moeder.

Jammer genoeg heeft mijn vriendin blijkbaar niet door hoe vervelend ik het vind, want zelfs als zij mij belt, zegt ze ineens tussendoor: ‘Je wilt mijn meisje zeker ook nog wel even spreken?’. En dan krijg ik haar meteen aan de lijn. Voor een keertje is het best grappig, maar langzamerhand wordt het een gewoonte waar ik steeds meer van ga balen. Hoe kom ik er vanaf zonder mijn vriendin te kwetsen?”

Mag je je bemoeien met de opvoeding van anderen?

Wie ergert zich nooit aan andermans kinderen en de manier waarop die worden opgevoed? Maar móet je altijd je tong afbijten? Tussen familie of vrienden adviseren en je bemoeien met andermans zaken zit weliswaar maar een heel dun scheidslijntje, maar met deze tip kun je misschien een verschil maken.

Niet doen!
Sylvia Leegwater: “Je kwetst je vriendin als je plompverloren zegt dat je het niet leuk vind om gesprekken met haar dochter te voeren. Ze heeft nu eenmaal een dochter en daar is ze terecht trots op.”

Wel doen!
“Bel je vriendin op een tijdstip dat haar dochtertje er niet is of op een moment dat ze ligt te slapen. Vertel je vriendin dan hoe blij je bent dat je even ongestoord kunt kletsen – dat komt er veel te weinig van, jullie hebben het allebei zo druk!”

Heb jij ook een vraag m.b.t. opvoeden? Mail me op info at dreamchild punt nl en ik help je bij het vinden van een oplossing.