“Vervelend voorbijgangertje!”
 width=Karen: “Pas was ik met mijn vierjarige dochter aan het winkelen. Een jongetje dat een paar jaar ouder leek, fluisterde ineens zomaar mijn dochter toe: ‘Ik heb lekker een mooie jas en jij lekker niet.’ Mijn dochter reageerde heel verbaasd en zei tegen mij: ‘Hij zei dat hij lekker een mooie jas had en ik niet’. Ze vond het echt onaardig. Nogmaals fluisterde het joch het mijn dochter toe en toen was ze echt ontdaan. Ik zei op luide toon dat ze zich niets van dat jongetje aan moest trekken omdat het gewoon een vervelend jongetje was. Dat kwam mij op zeer verwijtende blikken van de moeder te staan - zonder te informeren bij haar zoontje of mij wat er gebeurd was.”

Niet doen!
Je neemt aan dat het jongetje het slecht bedoelt, maar je weet niet of dat waar is. Misschien heeft het jongetje net een nieuwe jas gekregen en is hij daar erg trots op, maar is zijn woordkeus een beetje onhandig.

Wel doen!
Je kunt je dochtertje vertellen dat iedereen recht heeft op een eigen mening. Zij ook. Dus zij mag zeggen dat ze het jongetje onaardig vindt doen.

(uit interview in Libelle – door Susan Haveman)