"Merlijn is nu 4 (bijna 4 1/2) en gaat al  tijdje naar school. Hij zegt de laatste tijd veel dat hij niet naar school wil, hij wil thuis blijven. Sinds een week gaat hij hard huilen als ik wegga, echt verdrietig en hard snikken.
Is dit afscheid dat moeilijk voelt leeftijd gerelateerd, of kan het ook zijn dat hij aan het verwerken is hij 6 weken alleen in ziekenhuis lag toen hij net geboren was?! 
Merlijn heeft in zijn leventje al veel in het ziekenhuis gelegen. Hij heeft zo af en toe aanvallen waarbij we zeker in het begin, vreesden voor zijn leven. We krijgen nu wel meer vertrouwen dat Merlijn het leven oppakt." 

Normaal gesproken zie je dat een kind direct reageert op wat er bij de ouder gebeurt. Vindt de ouder het moeilijk om het kind op school achter te laten? Voelt de ouder zich wel veilig op deze school of bij de juf? Een kind moet een behoorlijke hoeveelheid veiligheid in zichzelf hebben om zich buiten het gezin te kunnen bewegen. De eerste zes maanden van zijn leventje bouwt hij deze veiligheid op.
Nu zie je dat daar juist een issue zit. De eerste zes weken lag hij in het ziekenhuis i.p.v. bij jou en je vertrouwde geur. Misschien zijn er in het ziekenhuis ook nog angsten voorbij gekomen van jullie als ouders: "Haalt hij het wel? Wat zielig zo alleen..." De kans is groot dat er bij hem verstoring geweest is in zijn natuurlijke ontwikkeling van veiligheid de eerste zes maanden.
Echter een kind heeft een heel groot zelfhelend vermogen en zal als zijn leventje daarna in vertrouwen en rust verkeerd gewoon de eerste zes maanden inhalen. Echter nu dat ook niet het geval is geweest is de kans groot dat je hem iets op weg mag helpen.

Een Gezins- en KinderCoach kan een goede hulp zijn. Zij kan Merlijn via jou testen door middel van de spiertest. Hij of zij kijkt dan of er blokkades spelen bij Merlijn of bij jou die er voor zorgen dat er nu bij het naar school gaan problemen ontstaan.

Plan van aanpak
Kijk eerst bij jezelf of jij de school vertrouwt en een veilige omgeving vindt voor Merlijn. Denk daarbij ook aan juf, vriendjes in de klas, enzovoorts. Als jij je al niet veilig voelt dan zal Merlijn dat voelen en daarop reageren.

Mocht hier geen issue zijn, ga dan op zoek naar een Gezins- en Kindercoach die kan testen welke blokkades er voor jullie beidde op deze ervaring zitten. Laat Merlijn daarbuiten. Hij hoeft niet mee naar de coach. Je zou hem alleen maar meer belasten. Merlijn heeft baat bij vertrouwen en rust.