Na de oproep in mijn nieuwsbrief kreeg ik onderstaand mailjte:

Onze zoon is net 4 en luistert voor geen meter, zelfs geen centimeter! Hij zegt constant: 'ik wil niet' en als je vraagt/zegt dat hij iets moet doen (opruimen, schoenen aan) zegt hij: NEE dat doe ik niet. Er is bijna niets wat je kunt doen dat hij luistert, alleen gaan dreigen. (geen tv bijvoorbeeld) Heb je tips?!

Natuurlijk is het lastig als het leven zo'n strijd dreigt te worden met je kind. Wat zeker niet werkt op de lange termijn in dreigen. Het leren luisteren moet een positieve ervaring blijven voor een kind.  Er zijn een aantal redenen waarom een kind niet luistert.

  1. Het kind heeft slechte oren.
  2. Je boodschap is niet congruent. Je zegt wat hij moet doen maar ondertussen denk je iets heel anders.
  3. Met vier jaar gaat de wereld een stukje voor je kind open. Het kind gaat naar school. Dit wordt door de ouders meestal ervaren als een hele stap. Er wordt veel over gepraat in de trant van: 'je wordt groot'. Onbewust zal het kind de spanning van de ouder opvangen omtrent deze grote stap. En het is ook spannend! Een kind van vier die zo'n grote stap maakt als naar school gaan heeft behoefte aan controle. Hij moet (soms voor het eerst) in de grote buitenwereld het een langere tijd zonder jou zien te redden. Daarvoor heeft hij veiligheid nodig in zichzelf, weten dat hij het redt zonder jou, en daarvoor moet hij deels zelfstandig kunnen zijn. Om die zelfstandigheid te ontwikkelen heb je de peuterpubertijd. Een tijd waarin een kind alles zelf wil doen en zijn eigen stem wil laten horen. Hij hoeft niet echt de beslissingen te nemen. Hij wil gewoon zien, voelen, horen wat er gebeurd wanneer hij NEE zegt of het "lekker toch doet"!  Daarmee ontwikkeld hij zijn persoonlijkheid die hij hard nodig heeft in de grote mensen wereld. Wanneer een kind 4 wordt doet hij de peuterpubertijd nog eens kleintjes over.

Wat nu te doen?

  1. Controleer of er niets mankeert aan zijn gehoor.
  2. Check of je oogcontact maakt met je kind en met je aandacht bent bij wat je vraagt.
  3. Controleer of jij achter je boodschap staat. Niet achter de boodschap dat hij zijn schoenen aan moet doen maar achter de boodschap die eronder ligt. Nl je wilt weg en waar ga je heen. Wil je daar wel heen. Ben je niet tegelijkertijd met je boodschap: "Doe je schoenen aan", aan het uitzenden dat je helemaal niet weg wilt.
  4. Kijk in welke mate jouw kind zelfstandig genoeg is om zichzelf veilig te kunnen voelen op school. Hou voor ogen dat je kind niet JOU dwars zit maar dat het aan het oefenen is om zijn zelfstandigheid te vergroten. Geef hem uitdagingen waarin hij kan zien hoe zelfstandig hij al is. Verleg zijn grenzen een klein stukje. Met andere woorden: durf hem een beetje los te laten zodat hij zich niet zo hoeft te ontworstelen.

Heb je ook een opvoedvraag? Blijf je met je kind in hetzelfde kringetje draaien? Mail dan naar info at dreamchild punt nl en ik denk met je mee om een oplossing te vinden!