width=Een kind heeft een natuurlijke behoefte aan jouw liefde. Deze behoefte maakt dat het kind veel zal doen om jouw liefde te ontvangen. Daaruit kunnen we concluderen dat een kind wel WIL luisteren maar dat het soms gewoon niet lukt.

Er zijn verschillende redenen waarom het soms lijkt dat een kind niet luistert. De aankomende week zal ik deze redenen onder de loep nemen.

Kinderen van nu

Zijn de kinderen nu anders dan wij zelf als kind waren? Misschien. Zeker is dat ze in een andere tijd leven. Daardoor staan ze op een andere manier in het leven dan wij gewend zijn. Ze confronteren ons met onze waarden en normen, gewoon door te zijn wie ze zijn en hun intuïtie te volgen. Simpel gezegd: onze kinderen zijn veel meer rechterhersenhelft gefocust dan linkerhersenhelft.
Waar de rechter hersenhelft staat voor een aaneenschakeling van beelden, geuren, geluiden staat de linkerhersenhelft voor ordening van de beelden, geuren en geluiden waardoor we in staat zijn om sommige prikkels buiten te sluiten.

Onze kinderen luisteren anders

Wij zijn heel goed in staat om naar woorden te luisteren en alle andere signalen die iemand uitstraalt ondergeschikt te maken.  Onze kinderen doen dat niet. Zij laten alle prikkels binnen komen.  Hierdoor luisteren onze kinderen op een andere wijze. Alle woorden die jij als ouder uit, komen bij het kind binnen, samen met alle beelden en gevoelens die ze bij de woorden oppikken. Het kind zal nu uit de brei van informatie moeten uitmaken welke boodschap belangrijker is. Dat wat hij voelt en ziet bij jou of dat wat hij hoort.

Wat je zegt moet je uitstralen

Een kind heeft een eenduidige boodschap nodig. Dat wat je zegt moet je ook uitstralen. Dit geeft voor het kind de meeste rust. Naar welke boodschap ze ook luisteren, voelen of kijken de inhoud is het zelfde.
Je kunt de wereld van het kind makkelijk nabootsen. Ga maar eens in een groep mensen staan die allemaal tegen je praten. Op zo'n moment weet je niet wie je aandacht moet geven. De gene die het hardst roept zal als vanzelf je aandacht trekken. Als je jouw houding, gevoel, woorden, denken, allemaal als individuen zou zien en deze individuen roepen allemaal wat anders, dan begrijp je dat je kind ook een keuze moet maken naar wie hij luistert. En je raadt het al: degene die het hardst roept , trekt zijn aandacht!

Tip

Probeer eens een dag bewust te zijn van wat je denkt en voelt wanneer je met je kind praat. Is jouw boodschap congruent? Je kind is een goede graadmeter. Als het niet luistert dan heb je te veel signalen tegelijkertijd afgegeven. Oftewel, dan is je denken, voelen en je houding niet op elkaar afgestemd geweest.

Ben je nieuwsgierig naar de andere redenen waarom het lijkt dat een kind niet luistert? Kijk dan morgen weer....