Ieder mens bouwt in zijn leven een muurtje op tegen onbegrip en pijnlijke ervaringen zodat de volgende keer dat er een soortgelijke ervaring komt het een stukje minder pijnlijk is. Dit muurtje noemen we een verdedigingsmechanisme. Het verdedigingsmechanisme van een kind is al vanaf een maand of 3 in ontwikkeling en wordt steeds sterker naarmate hij of zij ouder wordt. Elk verdedigingsmechanisme kent zijn eigen manier van communiceren met de buitenwereld en soms spreek je gewoon elkaars taal niet.

De taal van het kind

Een kind heeft zijn eigen taal ontwikkeld. Als je geluk hebt ligt jouw verdedigingsmechanisme dicht bij die van het kind zodat jullie ongeveer dezelfde taal spreken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de provincies in Nederland. Iedere provincie heeft zijn eigen woordgebruik en zal met dezelfde woorden iets anders bedoelen. Iedere provincie is in zijn dialect lastig te verstaan omdat het een taal op zich is geworden. Toch zullen de omliggende provincies de taal eerder begrijpen dan provincies die veel verder weg liggen. Zo zit het ook met het verdedigingsmechanisme.
Ieder verdedigingsmechanisme heeft zijn eigen taal en lijkt dezelfde woorden te gebruiken  maar bedoeld er iets anders mee!

Bijvoorbeeld. Jij zegt tegen het kind op het schoolplein: Doe je voorzichtig?!

  1. Kind 1 hoort: Denk erom dat je je kleding niet vies maakt!
  2. Kind 2 hoort: Je moet extra lief zijn voor de andere kindjes.
  3. Kind 3 hoort: Zorg dat je betere resultaten haalt dan de andere kindjes! Je moet hardwerken zodat niemand beter wordt dan jou!
  4. Kind 4 hoort: Pas op voor de andere kindjes! Zij zijn anders dan jij!
  5. Kind 5 hoort: Hou je hoofd erbij! Blijf staan waar je staat. Niet bewegen. Niet spelen. Het schoolplein is gevaarlijk.
  6. Kind 6 hoort: Blijf dicht in de buurt staan van de kindjes die je kunt vertrouwen.
  7. Kind 7 hoort: Ga lekker spelen, er is zoveel te ontdekken!
  8. Kind 8 hoort: Zorg dat je de controle houdt en anders vecht je ervoor!
  9. Kind 9 hoort: Pas op dat je andere kindjes geen pijn doet of dat ze boos op je worden!

Wat jij als volwassene bedoelt met de woorden: doe je voorzichtig is natuurlijk afhankelijk van jouw verdedigingsmechanisme.

Kijk eens naar de bovenstaande zinnen. Welke zou jij bedoelen? En welke zou jouw kind horen?