Het moederschap vraagt veel van je. Vitaal worden en blijven heeft veel te maken met hoe we over dingen denken en voelen. De maatschappij is anders, onze kinderen zijn anders, wij zijn anders – en dus moeten we ook anders leren kijken naar waarden en normen die we via onze opvoeding hebben meegekregen. We hebben de neiging om nog precies het zelfde te denken en te doen of er frontaal tegen in te gaan en het tegenovergestelde te denken en te doen. Om zowel fysiek als psychisch vitaal te worden en te blijven, zul je van een paar ideeën afstand moeten doen.

Ideeën om afstand van te doen:

❶ 'Ik zorg ervoor dat mijn kinderen in een veilige omgeving gelukkig opgroeien.' Je kunt niet voorkomen dat je kinderen nare ervaringen opdoen. Het leven betekent dat er gelukkige momenten zijn en dat er nare momenten zijn. Beidde geven ze inhoud aan het leven van je kind en vormen zij jouw kind.

❷ 'Ik doe het wel.' Jij bent geen superwoman. Sorry daarvoor. Je kunt gewoonweg niet alles op je schouders tillen. Misschien lukt het je even maar op een dag gaat dit zijn tol eisen en dan stort je in.

❸ 'Kinderen horen te luisteren naar wat ik zeg.' Wat jij zegt tegen je kinderen en wat je laat zien aan je kinderen zijn vaak heel verschillend. Je kinderen luisteren niet alleen naar wat je ze met al je goede en wijze bedoelingen wil laten leren. Helaas voor jou luisteren ze veel beter wanneer je de controle los laat en je gewoon helemaal jezelf bent.

❹ 'Ik vind vanzelf de partner die op alle vlakken bij mij past.' "En toen leefden ze nog lang en gelukkig" bestaat niet! Een partner vinden en een gelukkige relatie hebben heeft te maken met in hoeverre jij jezelf accepteert en liefhebt. Als jij jezelf afkeurt, zul je vroeg of laat al die afkeuring terugvinden bij je partner. Jouw relatie zal niet alleen over rozen gaan. Misschien komt er nog eens dag dat je de ‘nare’ ervaringen met elkaar welkom kunt heten, omdat je juist van die momenten jezelf beter leert kennen.

❺ 'Je jeugd is de gelukkigste tijd van je leven.' Vergeet het maar! Het is de meest afhankelijke tijd van je leven en de meeste tijd verkeer je in de roes van het magisch denken*. Was deze ‘onbezorgde’ tijd nu echt zo onbezorgd of spelen je hersenen een spelletje met je?

❻ 'Ik voed mijn kinderen anders op dan mijn ouders gedaan hebben.' Ervaringen van vroeger hebben invloed op wie jij nu als moeder bent. Ze spelen waarschijnlijk een grotere rol in je leven dan je nu denkt. Er zijn heel veel onverwerkte ervaringen in jou aanwezig en onbewust sturen ze je gedrag nu aan.

❼ 'Ons eten biedt voldoende voedingsstoffen om een gezond lichaam te hebben.' Ik hoef alleen maar gezond te eten en me aan de schijf van vijf te houden. Helaas de eisen die we aan ons eten stellen maken dat we niet genoeg voedingsstoffen meer binnen krijgen. We willen goedkoop eten en we willen het hele jaar door eten. Door de toegenomen chemische toevoegingen, landbouwgiften en dierenindustrie is ons eten niet meer van dezelfde kwaliteit als vroeger.

Uit het boekje Vitaal Moederschap.