enneagram kaalMijn zoon van 10 kan het bloed onder mijn nagels vandaan halen. Ik weet gewoon niet meer hoe ik hem kan benaderen. Nu heb ik jouw filmpje over " Het Stoplicht" gezien en ik ben daar mee aan de slag gegaan. Het filmpje hielp mij om te zien wanneer ik mijn geduld begin te verliezen. (tegenwoordig al heel snel) Het probleem is dat ik gewoon niet kan verzinnen wat ik anders kan zeggen of doen om de uitbarsting te voorkomen. Kan jij me daarbij helpen?

Natuurlijk kan ik daarbij helpen. Wat een vervelende situatie voor jou en je zoon! Je geeft aan dat je niet kan verzinnen wat je anders zou kunnen doen of zeggen om deze uitbarstingen te voorkomen. Dit heeft te maken met jouw beschermingsmechanisme. Ooit heb je in je jeugd het gevoel gehad dat je jezelf moest beschermen tegen alle onbegrip, verwarring en gebrek aan liefde. Het beschermingsmechanisme heeft je een handvat gegeven waarmee je de pijn kon onderdrukken en je kon richten op het krijgen van liefde. Helaas heeft dit verdedigingsmechanisme ook je mogelijkheden beperkt en de ontwikkeling gestagneerd van verschillende kwaliteiten die je nodig hebt om krachtig in het leven te staan. Zo te lezen loop je hier juist tegenaan!

Om jezelf weer open te stellen voor andere ideeën en ander gedrag kun je een Enneagram op de grond leggen. Dit kan met schilderstape of met een krijtje. Ga boven de negen staan buiten de cirkel. Leg je handen op je buik en adem even heel diep in. Stel je nu een confrontatie met je zoon voor die recent gebeurd is. Voel maar even wat er met je gebeurd als je hier aan denkt. Wanneer je dit goed kunt voelen stap je een stap naar voren op het punt negen in de cirkel. Stel je de situatie met je zoon weer even voor. Dit wordt je uitgangspunt. Stel jezelf nu de volgende vragen:

  1. Hoe voel ik me?
  2. Wat zou ik vanuit dit punt willen doen of zeggen tegen mijn zoon?
  3. Hoe zou hij dan reageren?
  4. Voelt dat beter of slechter dan mijn uitgangspunt.

Stap nu door naar punt èèn op het enneagram en doe exact hetzelfde. Herhaal dit met de andere acht punten. Je zult ervaren dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan waarop je met jezelf en je zoon om kan gaan in die situatie. Door de energie van het Enneagram worden die delen van jou die nog niet voldoende ontwikkeld waren geactiveerd. Veel succes!