Je kent het wel. Jouw kind mag niets te kort komen. Het liefst rol je de rode loper voor hem of haar uit. Eerst is het nog schattig dat prinsen- of prinsessen gedrag van je kleine peuter. Maar kleine kindjes worden groot en hoe zorg je er nu voor dat jouw kind geen verwend kind wordt?

Elk kind heeft behoefte aan aandacht. En niet zo maar een beetje aandacht. Echt een heleboel aandacht. Vanaf het moment dat je kindje geboren is, eist het jouw aandacht op! Jouw kind kan niet overleven zonder jou en dat maakt dat zijn aandacht geheel op jou gefocust is. Via jouw liefdevolle aandacht leert het kind dat het belangrijk  en waardevol is. Het is de reflectie in jouw ogen waardoor hij of zij zichzelf gaat zien.

Deze reflectie lijkt echter niet altijd liefdevol. Er zijn nu eenmaal momenten in het leven dat je het als ouder ook even gehad hebt met al dat aandacht geven. Waar blijf jij als mens? Waar is jouw aandacht? Wie zorgt er voor jou als je de hele nacht met je kind in de weer bent geweest? Op die momenten is het opeisen van jouw ruimte een daad van liefde voor jezelf. Als jij jouw ruimte kan pakken zonder schuldgevoel en vanuit liefde dan zal je kind ook hier een liefdevolle reflectie van het zelf in zien. Op zo’n moment is het geen afwijzing maar een daad van liefde waar je kind van groeit. Schuldgevoelens over dat je geen goede moeder zou zijn, halen zowel jou als je kind naar beneden.

Deze theorie maakt duidelijk dat je nooit voor een ander kunt bepalen of die wel of niet zijn kind verwent. Verwennen is een samenspel tussen de behoefte van het kind en de behoefte van de ouder. Waar de ouder zich werkelijk goed bij voelt en zichzelf niet tekort mee doet is goed voor het kind. Een ouder die veel ruimte heeft voor zijn kind creëert daar geen verwende kind mee maar een kind met een gezond gevoel van eigenwaarde.

Maar wat gebeurd er als je niet goed bij je gevoel kunt komen of over je eigen grenzen heengaat?

Vanaf het moment dat jouw kindje geboren wordt, zal het jouw aandacht op eisen. Het heeft immers jouw zorg en geruststelling nodig om zich veilig te voelen. Huilen is een teken van onveiligheid. Je kindje voelt zich niet veilig en wil graag gerustgesteld worden. Een dikke knuffel of een schone luier doen vaak wonderen*. Wanneer er geen geruststelling komt, leert jouw kindje zichzelf te beschermen. Een klein deel van zijn uniciteit zal verborgen worden onder een masker waarmee hij of zij zijn veiligheid creëert. Met andere woorden: jouw kind leert al snel dat de wereld onveilig is en dat hij of zij zich moet beschermen. Op zich is daar niets mis mee! Ieder kind leert zichzelf in deze maatschappij te beschermen. Verwend gedrag komt echter ook voort uit een bescherming! Verwend gedrag ontstaat wanneer een ouder zichzelf niet op de eerste plaats zet. De ouder gaat over zijn grenzen, houdt niet genoeg van zichzelf om goed voor zichzelf te zorgen en is daarbij voor het kind niet de liefdevolle spiegel die het kind nodig heeft om zich veilig te voelen. Doordat de ouder niet voor zichzelf zorgt, mist het kindje de natuurlijke begrenzing van de ouder. Het kind zal alles uit de kast halen om de grenzen van zijn ouders (zijn veiligheid) op te zoeken. Hierdoor ontwikkeld het kind manipulatief gedrag waarmee het lijkt dat hij of zij zijn zin krijgt. Diep van binnen zal het kind zich juist onveiliger voelen. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw kind geen verwend kind wordt? Door te beseffen dat je jouw kind zoveel liefde, tijd en aandacht kan geven als dat goed is voor jou. Een moeder met veel emotionele bagage zal eerder uit schuldgevoel geven dan een moeder die in balans is. Een moeder die lekker in haar vel zit zal ook eerder aan voelen wanneer ze over haar eigen grenzen dreigt te gaan.  Wanneer je merkt dat je over je grenzen heen gaat, neem je een time out. Kijk of iemand anders je kind kan troosten of laat je kind desnoods zelf even uithuilen en zorg even goed voor jezelf. Teleurstellingen ervaren hoort bij het leven. Wanneer daar liefdevol mee om wordt gegaan, leert het kind op een goede manier deze teleurstelling te verwerken.

*Sommige baby’s zitten echter zo niet lekker in hun vel, ze voeen zich zo onveilig dat ze veel huilen. Als ouder van een huilbaby is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en uit liefde naar jezelf blijft kijken. Hoe moeilijk dat ook is want je kindje heeft je nodig en jij bent er soms niet voor hem of haar.