width=Mijn dochter van 17 jaar heeft jaren bij de supermarkt gewerkt. Nu is ze ontslagen en heeft ze moeite met het vinden van een nieuwe bijbaan. Ik heb haar aangeboden om bij mij wat administratieve klussen te doen  voor mijn man’s zaak zodat ze toch wekelijks wat geld verdient.  En daar ligt het probleem. Ik maak afspraken met haar en vervolgens gaat zij andere dingen doen. “Waar maak je je druk om? Ik doe het vanavond wel!” maar dat betekent dat ik er ‘s avonds ook bij moet zitten en ik heb geen zin om ‘s avonds te werken.  Dit schiet dus niet op! Ik voel me enorm gefrustreerd. Hoe kan ik mijn dochter haar verantwoordelijkheid laten nemen?

Een kind van 17 zit nog volop in ontwikkeling. Verantwoordelijkheid nemen is iets wat op deze leeftijd nog helemaal nieuw is.  Wat je tot dan toe als verantwoordelijkheid nemen hebt aangeleerd is niets meer en minder dan het aanleren van patronen. “Vergeet je gymtas niet mee te nemen.” “Zorg dat je drinken bij je hebt.”  “Zet je fiets op slot wanneer je hem ergens neer zet.”

Doordat je kind op een gegeven moment leert goed voor zijn eigen spullen te zorgen, denk je dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun spullen. Verantwoordelijkheid nemen is een ontwikkeling die pas op gang komt als ze 17/18 jaar zijn.

Jouw dochter staat aan de basis van het nemen van haar eigen verantwoordelijkheid en  de daarbij horende consequenties van het niet nemen van die verantwoordelijkheid.  Omdat een kind de leeftijd heeft bereikt waarin het veel meer naar buiten trekt, ligt deze taak om het kind zijn eigen verantwoordelijkheid te laten nemen ook deels in deze buitenwereld. (De baas in de supermarkt zou haar hebben aangesproken wanneer ze haar werk niet goed deed.)

Nu jij haar werk aan biedt, zul je naast het moederschap dus ook de taken van een baas op je moeten nemen en je dochter leren dat er consequenties zitten aan het niet uitvoeren van haar taken op de momenten die zijn afgesproken. Je kunt jezelf de vraag stellen of deze twee rollen wel bij elkaar passen.