width=Wat ben jij sterk! Je weet heel goed wat je wilt en vaak krijg je ook precies wat je wilt. Dat is knap hoor! Er zijn maar weinig kinderen zoals jij, die zo goed weten wat ze wel of niet belangrijk vinden in hun leven.Op school zijn de meeste kinderen onder de indruk van jou. Als je het ergens niet mee eens bent, dan zeg je dat gewoon. Dat is weleens lastig voor de juf. Ze vindt vaak dat je een veel te grote mond hebt. “Je toont geen respect”, zegt ze dan. Volgens jouw juf werk je niet mee met de klas, doe je je eigen zin en vind je straf helemaal niet erg.

Jij gaat je eigen gang

Dat klopt ook want jij gaat gewoon je eigen gang. Als ze daar niet mee kunnen omgaan, dan maar niet. Het is natuurlijk wel lastig dat je vaak straf hebt als de andere kinderen leuke dingen doen. Echt moeite heb je er niet mee; het is ook rustig werken op de gang.

Je hebt een grote mond en een klein hartje. Je lijkt heel stoer en dat ben je ook. Daarbij ben je ook heel lief, al laat je dat niet zo makkelijk zien. Je grote mond en je stoere houding verbergen dat goed.

Laatst werd er een meisje in je straat gepest door drie jongens. Eigenlijk kende je dat meisje helemaal niet. Toch ben je naar die pestende jongens toegegaan en heb je ze weggejaagd. Het meisje heb je daarna helemaal naar huis gebracht. Daar komt jouw lieve karakter naar buiten. Je kunt er niet tegen als iemand oneerlijk wordt behandeld. En drie tegen één is gemeen!

Iedereen ziet jou

Jij bent een kind over wie je niet makkelijk heen kijkt. Als jij een kamer binnenkomt, dan ziet iedereen jou. Dat komt niet alleen omdat je groot bent, maar ook doordat je graag laat zien dat je er bent. Als je merkt dat je geen aandacht krijgt, dan roep je gewoon iets en dan weet iedereen dat je er bent.

Je wilt graag dat de dingen gaan zoals jij ze bedenkt. Daarom wil je ook de leiding nemen als er iets moet gebeuren. Je vindt het dan ook heel moeilijk wanneer een ander kind de leiding krijgt.

Laatst hadden jullie een toneeluitvoering op school voor alle klassen. Tijdens het toneelstuk wisten sommige kinderen hun tekst niet meer. Jij hebt ze toen middenop het toneel verteld wat een sukkels het waren om die paar zinnetjes te vergeten.

Kijk, dat bent jij! Recht voor zijn raap en recht door zee. Het maakte je helemaal niet uit dat de hele school toen om jou moest lachen.

Controle!

Controle is een heel belangrijk woord voor jou. Je doet de dingen graag op jouw manier en wanneer jij het wilt. Het is voor jou dus heel moeilijk om met meerdere kinderen iets samen te doen. Daarom doe jij alles veel liever alleen. Dan hoef je alleen maar rekening te houden met jezelf.

Hoe word je zo’n leider?

Een leider word je als je het gevoel hebt dat je hebt moeten vechten in je leven. Het leven is hard en je moet erg je best doen om voor jezelf een plekje te veroveren. Soms is er een broertje in jouw gezin dat veel aandacht vraagt, waardoor je ouders niet zoveel aandacht meer voor jou hebben. Of het gaat niet zo goed met je ouders, misschien is een van je ouders wel erg ziek. Hierdoor hebben ze minder tijd en aandacht voor jou. Je gaat dus door een zwart-witte bril kijken wanneer je voelt dat je moet vechten in het leven. Omdat je door deze zwart-witte bril kijkt, gedraag je je altijd stoer. Men zal jou weinig zien huilen. Sterker nog: als je het gevoel hebt dat je moet huilen, dan deel je liever een dreun uit. Dat voelt veel beter!

Maak het jezelf wat gemakkelijker!

Het is natuurlijk wel lekker dat je zo groot en sterk bent. Het is ook fijn dat iedereen rekening met jou houdt. Wel jammer is dat je je soms heel verdrietig voelt en dat je dat aan niemand laat zien. Zelfs voor jezelf wil je het eigenlijk niet weten. Hierdoor ben je best vaak eenzaam, al geef je dat niet toe aan jezelf.

Kijk eens goed om je heen. Wie zijn nou jouw echte vrienden? Vrienden willen graag met je lachen én huilen. En dat is nou net waar jij moeite mee hebt. Omdat jij altijd laat zien dat je jezelf heel goed alleen redt, zullen je vrienden je ook niet snel komen helpen wanneer jij ze nodig hebt.

Maak het jezelf eens wat gemakkelijker. Vraag om hulp, zelfs al weet je dat je er zelf ook wel uitkomt. Geef je vrienden de kans om je vriend te zijn.

Uit: EnneaTiener