width=Nog niet zo lang geleden heeft een wijze man, Oscar Ochazo, met behulp van het Enneagram negen verschillende levensvisies uitgewerkt. Een levensvisie is de manier waarop jij het leven bekijkt. Een soort bril die je opzet waardoorheen jij de wereld ziet.

Die Oscar Ochazo heeft bedacht dat er negen verschillende kleuren brillen zijn om door te kijken. Heb je eenmaal gekozen voor een bepaalde kleur bril, dan zul je niet zo gemakkelijk een andere bril opzetten. Je blijft dus op die bepaalde manier naar de wereld kijken.

De zilveren bril

Jij gelooft in een betere wereld waarin alles precies gaat zoals het zou moeten. Je hebt eigenlijk een hekel aan dingen die anders gaan. Een vlek hoort niet thuis op jouw kleding, je schriften zijn om in te schrijven of om rekensommen in te maken en tekeningen maak je op een leeg velletje papier. Je begrijpt er dan ook niets van als andere kinderen hun schriften vol kladderen met in jouw ogen de grootst mogelijke onzin.
Je spullen liggen op hun vaste plek zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden. Je kleren liggen in nette stapeltjes in je kast en in je kamer slingeren geen vieze sokken van de hele week rond.

In je hoofd zit een stemmetje dat jou steeds vertelt hoe alles beter kan. Ook de dingen die jij zelf doet, kunnen volgens dat stemmetje altijd beter. Een acht voor je schoolwerk is niet goed genoeg voor jou. Jij gaat voor de tien en je werkt daar hard voor.

Waar jij in gelooft, dat maak je waar. Dat is reuzeknap van jou! Jij maakt de wereld een klein beetje mooier. Soms maak je het jezelf echter wel moeilijk. Je kunt je boos maken over vrienden die de wereld in jouw ogen slechter maken in plaats van beter. Natuurlijk zeg je dat niet onmiddellijk tegen hen. Jij blijft bijna altijd heel vriendelijk, kalm en beleefd. Maar af en toe lukt dat even niet. Zo nu en dan barst de bom, dan word je zo boos! Je begrijpt zelf ook niet helemaal waarom dat dan gebeurt en het kan om iets heel kleins gaan.
Bijvoorbeeld als je gummetje een grote veeg geeft in je nette schrift. Je bent dan niet meer te stoppen en voelt je boos op de hele wereld. Je haalt er van alles bij van vroeger. Als je dan weer uitgeraasd bent, kun je niet meer begrijpen dat je zo boos werd. Je schaamt je er ook wel een beetje voor. Daarom duw je de gedachte aan die uitbarsting zover mogelijk weg en word je weer je vriendelijke, kalme zelf.
Eigenlijk houd je niet zo van emoties. Dat is allemaal zo’n gedoe. Emoties horen niet thuis in een ‘nette’ wereld. Je houdt daarom vaak je mond en slikt je teleurstellingen in. Dat is heel jammer. Want juist jij kan door jouw bril zien hoe de wereld een beetje mooier kan worden. Vertel dat dan ook gerust.

Tip

Het zou goed zijn om je emoties te uiten. Om wat eerder tegen de mensen om je heen te zeggen wat je van een situatie vindt. Als je wat meer van je emoties zou laten zien aan jezelf en aan anderen, dan voel je je veel sterker. De woede-uitbarstingen worden dan minder of ze blijven zelfs helemaal weg. Je kunt dan een beetje meer jezelf zijn en juist dat zou de wereld nog mooier maken.

Uit: EnneaTiener

Meer weten over het Enneagram? Bekijk het aanbod opleidingen en workshops op de site