width=Jij staat altijd klaar voor iedereen. Je bent zo hulpvaardig! Je hebt een hoop vrienden en vriendinnen, want iedereen weet dat men op jou kan rekenen. Je kamer lijkt soms wel de wachtkamer van het RIAGG! Je ziet vaak al vanuit de verte dat iemand problemen heeft en je stapt zonder er bij na te denken op die persoon af. Sterker nog: je biedt die ander meteen je hulp aan.

Samen gaan jullie dan aan de slag om het beter te maken voor die persoon. Misschien, als je heel eerlijk naar jezelf durft te kijken, zie jij ook dat die ander soms helemaal geen hulp nodig heeft. Maar ja, je bent hem al aan het helpen en dat voelt nu eenmaal lekker. Het schept een band en daar houd jij van. Daardoor voel je je minder eenzaam.

Jij gelooft in een wereld waarin iedereen eerlijk en gul is. Dat ben jij namelijk ook. Als er iemand in nood zit, dan kom je die persoon meteen te hulp. Ook al ben je zelf nog zo moe of ben je nog zo lekker met iets bezig. Je staat er niet eens bij stil dat je ook nee kunt zeggen. Dat doe je toch gewoon voor elkaar! De mensen om jou heen weten dat van jou. Ze weten dat ze altijd op je kunnen rekenen. Daar maken ze dan ook dankbaar gebruik van. En van anderen verwacht jij dezelfde behandeling. Als jij hulp nodig hebt, dan verwacht je dat de anderen ook meteen voor je klaar staan.

Helaas werkt het niet zo. Jij hebt namelijk een rode bril op en je vrienden dragen een andere kleur bril. Zij zien misschien niet eens dat je hulp nodig hebt en hulp vragen, is niet jouw sterkste kant. Jij hebt met je rode bril een extra goed oog voor de dingen die gedaan moeten worden en waar anderen behoefte aan hebben: het kopje thee waar je moeder zo naar snakt of de gebroken potloodpunten van je vriendin waar ze echt niet meer mee kan tekenen. Dat is allemaal geen probleem voor jou. Je ziet het en je handelt. De thee wordt gezet en de potloden worden keurig geslepen weer in het etui gedaan.

Het is veel moeilijker voor jou om te zien wat JIJ nodig hebt dan wat de ander nodig heeft. Daarom heb je soms het gevoel dat mensen misbruik van je maken. Je geeft anderen veel aandacht en hulp. Je gebruikt op die momenten al je kracht en energie om ze te helpen. Maar als hun problemen eenmaal over zijn, dan ben je niet meer zo belangrijk voor hen. Dat is wel heel verdrietig. Diep van binnen word je dan heel boos en dat is de reden waarom je dan weleens gemene dingen kunt zeggen.

Tip

Wanneer je voor die ander klaarstaat, zou het dan kunnen zijn dat je helemaal vergeet wat jij zelf nodig hebt? Misschien was het goed geweest als je wat eerder naar je eigen behoeften had geluisterd en wat beter voor jezelf had gezorgd. Dan was je misschien ook niet zo verdrietig geweest als de ander vergat om jou te bedanken voor je hulp. Nu heb je jezelf helemaal weggegeven en je hebt er niet de vriendschap voor teruggekregen waar je zo op had gehoopt.

Uit: EnneaTiener

Meer weten over het Enneagram? Bekijk het aanbod opleidingen en workshops op de site.