width=Wat een ongelooflijke kracht en enorm doorzettingsvermogen zit er in jou! Daarmee kun jij alles bereiken wat je maar wilt. Jij hebt bijvoorbeeld in je hoofd zitten dat je profvoetballer wilt worden en dan word jij dat ook!

Jij gelooft in jezelf en gelooft er heilig in dat je het kunt. Jouw doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat je alles op alles zet om te bereiken wat je wilt. Diep van binnen geloof je dat je die profvoetballer al bént. Misschien is het jouw doel niet om profvoetballer te worden maar schaatser, paardrijdster of hockeyster. Het maakt niet uit. Als jij ergens voor gaat, dan bereik je het ook. Jij hebt maar één doel voor ogen en dat doel maak je waar.

Je gelooft zo sterk in jezelf dat je weleens vergeet dat er ook nog een tijd van spelen is. Je vrienden wachten buiten op je. De kans is groot dat jij die vrienden niet eens ziet. Zeker niet wanneer ze niet net als jij profvoetballer of hockeyster willen worden. Of ze hebben toevallig al een vader die profvoetballer is. De vrienden die je hebt, denken net als jij. Kinderen met andere ideeën zijn vast wel aardig, maar het zijn niet JOUW vrienden. Als je heel eerlijk bent, vind je die vrienden eigenlijk maar een stel losers. Trouwens, je hebt helemaal geen tijd om te spelen. Jij bent bezig met jouw ding en de rest is niet interessant.

Ergens heb jij op je hoofd twee grote voelsprieten zitten. Die voelsprieten vertellen jou wat anderen zoals je vader, moeder, trainer en juf van jou verwachten. En wat zij precies willen, dat krijgen ze ook te zien. Je bent net een kameleon. Je kunt je geweldig aanpassen. Als jouw juf een serieus, hard werkend kind wil zien, dan ben jij op dat moment ook een serieus, hard werkend kind. Wil de vader van je vriendje zien dat je grappig bent, dan ben je op dat moment ook grappig. Als jij eens om je heen zou vragen hoe andere mensen jou zien, dan durf ik erom te wedden dat iedereen jou weer anders ziet. Want jij bent een kameleon.

Succes is voor jou een belangrijk woord. Je wilt graag winnen. Het liefste doe je alleen datgene waar je goed in bent, zodat je zeker weet dat de kans groot is dat jij wint. En als je een keer verliest, dan vertel je toch gewoon over de momenten waarin je wel goed hebt gescoord? Dat is nou zo knap van jou. Jij maakt van moeilijke dingen, momenten om van te leren.

Het is wel een beetje jammer dat mensen nooit te zien krijgen wie jij nu eigenlijk echt bent. Omdat jij je zo gemakkelijk aanpast, is het moeilijk om te zien wat jij zelf nou echt leuk vindt of lekker. Je ouders en vrienden zien altijd maar een klein stukje van jou. En dan ook nog het stukje waarvan jij weet dat ze het willen zien. Eigenlijk ben je net een acteur, al doe je dat niet expres.

Die gele bril van jou zorgt er gewoon voor dat je je voelsprieten open hebt staan. Door die gele bril zie je de wereld als een groot vat vol mogelijkheden om succes te hebben. Je moet alleen niet vergeten dat je het niet allemaal in je eentje hoeft te doen. Je hebt vrienden met wie je plezier kunt maken, zonder altijd maar te moeten winnen. Gewoon een potje voetballen voor de lol is ook leuk. Dat is voor jezelf ook een stuk rustiger. Dan hoef je tenminste niet altijd zo erg je best te doen. Je mag ook weleens lekker onderuit gezakt op de bank hangen en niks doen.

Tip

Om het voor jezelf wat prettiger te maken, kun je proberen om los te komen van de rol die je speelt. Je hoeft niet meteen te stoppen met wat je doet. Je bent nu eenmaal een kei, dus je maakt de wereld echt niet blijer wanneer die jouw kunsten moet missen.

Geef dat waar je goed in bent eens wat minder aandacht. Kijk eens om je heen naar de andere kinderen in de straat of op school. Doen zij geen dingen die je ergens, diep van binnen, ook wel zou willen doen? Geef jezelf de kans en stap eens op een stel van die losers af. Kijk of je het niet stiekem leuk vindt om gewoon eens lekker met elkaar te dollen. Om een keer niet zoveel te moeten van jezelf. Ga eens wat vaker om met vrienden die jou gewoon aardig vinden om wie je bent en niet om wat je doet.

Uit: EnneaTiener

Meer weten over het Enneagram? Bekijk het aanbod opleidingen en workshops op de site.