width=Hallo, grote avonturier! Voor jou is elke dag een avontuur. Wat kun jij goed spelen. Van een doos maak jij een kasteel en van een touwtje een lasso voor je paard. Je fantasie kent geen grenzen. Je vindt alles leuk en weet ook overal een oplossing voor te bedenken.
Je hebt een heleboel vrienden en vriendinnen. Iedereen vindt het leuk om bij jou in de buurt te zijn. Je hebt altijd van die gekke plannen. Soms verzin je ook wel plannen die je niet eens uitvoert. Het is ook veel leuker om die plannen te verzinnen dan om ze echt te gaan doen.

Je bent op je best wanneer de meester even niet weet wat hij moet doen. Zonder je vinger op te steken heb je de oplossing alweer geroepen. Dwars door de klas. Op school vinden ze dat niet altijd even fijn.

Nieuwsgierig
Je bent heel nieuwsgierig en wilt graag van alles weten. Daardoor weet je van heel veel dingen wel iets af. Als meester vertelt over de Noordpool, dan heb jij alweer geroepen hoe koud het daar in de zomer is. Of als hij een nieuwe rekensom probeert uit te leggen, dan zou je het liefste even voor het bord gaan staan om het zelf uit te leggen. Omdat je altijd zo grappig en vrolijk bent, wordt niemand ooit echt boos op je. Je hebt wel een apart plekje in de klas gekregen, waar je lekker rustig kunt werken. Dan komen de andere kinderen ook aan werken toe.

Je praat graag en veel... over jezelf
Wanneer je een groene bril op hebt, praat je graag en veel over jezelf. In je dromen vecht je met beren en tijgers en daar kun je dan heel levendig over vertellen, alsof je echt met die beren of tijgers hebt gevochten. Je vertelt dan vooral hoe geweldig jij ze verslagen hebt. Iedereen mag jouw verhalen horen. Het maakt niet uit hoe vaak je hetzelfde verhaal moet vertellen. Elke keer wordt het verhaal spannender en jouw handelen heldhaftiger. Eigenlijk vertel je elke keer maar één ding: ik ben geweldig!

Veel is voor jou heel belangrijk. Jij wilt van alles veel. Of het nu om koekjes of om uitdagingen gaat, je hebt er graag veel van.

Het leven is voor jou één grote speeltuin. Elke dag is er weer een nieuwe kans op leuke dingen. Het liefste zou je willen dat iedereen net zoveel plezier had als jij.

Moeilijk gedoe
Je houdt niet zo van moeilijk gedoe. Je oma kan bijvoorbeeld vreselijk mopperen, bijvoorbeeld over het feit dat ze een rollator heeft. Daar begrijp jij helemaal niets van. Jij zou het een feest vinden om met haar rollator door de supermarkt te crossen.

Je houdt beslist niet van verdriet of pijn. Je vindt het dan ook moeilijk dat niet iedereen altijd even vrolijk is. Vorig jaar overleed je opa. Je moeder was daardoor een tijdlang heel verdrietig. Je hebt toen maar net gedaan of haar verdriet er helemaal niet was. Je speelde gewoon wat vaker bij je vrienden en als je thuiskwam, vertelde je het ene grappige verhaal na het andere. Eigenlijk deed je of je opa helemaal niet was overleden. Pijn en verdriet wil je niet voelen. Je verzint gewoon iets leuks.

Geweldige fantasie
Je hebt ook een geweldige fantasie. Soms vertel je verhalen aan je vrienden die helemaal niet gebeurd zijn. Wel in jouw fantasiewereld, maar niet in het echt. Je vrienden zijn van jouw verhalen erg onder de indruk en willen er meer van weten. Daar heb jij allemaal geen tijd voor. Jij hebt het alweer druk met het volgende avontuur.

Voor jou maakt het niets uit of iets echt is gebeurd of dat je het in je dromen hebt beleefd. Dat dit voor andere mensen wel belangrijk is, vind je nogal stom.

Maak het jezelf wat gemakkelijker!
Je gaat van het ene avontuur in het andere en je hebt een hoop vrienden. Er is altijd wel iets leuks te beleven als jij in de buurt bent. Hoe kun je het jezelf dan makkelijker maken?

Niet dus. Jij maakt het jezelf al heel gemakkelijk. Soms zelfs al te makkelijk.

Maar wees eens eerlijk: heb je ook niet eens behoefte aan een arm om je heen, een vriend die er ECHT voor je is? Iemand die leuke dingen met je onderneemt maar ook een arm om je heen kan slaan als je je alleen voelt?

Als je eerlijk naar jezelf durft te kijken, dan zul je zien dat jij je best wel eens eenzaam voelt. En als jij ook eerlijk om je heen durft te kijken, dan zul je zien dat niet alles zo leuk en vrolijk is als jij denkt. Dan word je geconfronteerd met een zus die verdrietig is of een broer die boos is. Vraag dan eens of ze aan jou willen vertellen wat er aan de hand is. Wees oprecht nieuwsgierig en je zult zien dat de momenten waarop je je eenzaam voelt, minder worden.

Uit: EnneaTiener