width=Op jou kunnen anderen bouwen! Als jij zegt dat je iets doet, dan doe je het ook. Jij laat een ander niet vlug in de steek. Tenzij je iets hebt afgesproken en de ander houdt zich daar niet aan. Op dat moment gooi jij ook het bijltje erbij neer. Je doet het wel samen! En je wilt graag dat de ander er net zoveel moeite voor doet als jij.

Jij bent een echt groepskind. Je houdt ervan om samen met veel vriendinnen leuke dingen te doen. Dat vind je gezellig. Eigenlijk is gezelligheid het allerbelangrijkste voor jou. Samen kun je alles aan. Je voelt je dan ook niet fijn als je alleen staat. Je zult niet zo snel je mening over iets geven. Stel je voor dat de anderen een andere mening hebben, dan sta je helemaal alleen. Jij houdt je liever wat op de vlakte. “Ik weet het niet”, zeg je dan.

Waarom zou  je iets veranderen als het goed is?

Je houdt ook niet zo van veranderingen. Als de meester alle tafels en stoelen wil verzetten, dan heb je daar moeite mee. Waarom zou je iets veranderen als het goed is? Daar heb je natuurlijk gelijk in.

Alles wat je doet, doe je altijd precies hetzelfde. Je loopt altijd hetzelfde rondje met de hond, je haalt altijd je schoolvriendin op om acht uur en je eet altijd twee boterhammen tussen de middag. Wanneer je vriendin niet om acht uur klaarstaat, dan vind je dat vervelend. Het gooit het schema van de dag in de war. En jij houdt juist van een schema. Regels waar je je aan houden moet, zodat je precies weet wat er van jou wordt verwacht. Je bent niet zo dol op verrassingen. Als je elke dag twee boterhammen met kaas van je moeder meekrijgt, dan vindt je het lastig als ze er een keer wat anders op doet.

Je houdt van regelmaat

Als je door een bruine bril de wereld inkijkt, dan houd je van regelmaat. Dingen waar je van opaan kunt en die altijd hetzelfde zijn. Zoals Goede Tijden, Slechte Tijden elke avond om acht uur op de televisie is. Als je weet wat er gaat gebeuren, dan vind je alles leuk.

Daarentegen kun je er een nacht wakker van liggen als je moet kiezen tussen een zwarte en een blauwe broek. Keuzes maken, vind je heel moeilijk. Stel je voor dat je de verkeerde beslissing neemt.

Je voelt je fijn in je vriendengroep. Met z’n allen durf je  wel kattenkwaad uit te halen, in je eentje zou je dat nooit doen.

Zekerheid

Zekerheid is voor jou een belangrijk woord. Je bent daar altijd naar op zoek. Als jij weet wat je moet doen, dan ben je op je best. Je kunt hard werken en dat doe je ook graag.
Je bent dol op je vader, moeder, broers en zussen. Je zou je niet voor kunnen stellen dat je ze een week niet zou zien. Familie is dus heel belangrijk voor jou. Gezellig met z’n allen spelletjes doen, vind je dan ook heel erg leuk.

Maak het jezelf wat makkelijker

Om het voor jezelf wat prettiger te maken, mag je wel wat meer voor jezelf opkomen. Het is belangrijk om te zeggen wat jij goed of niet goed vindt. Als jij meer zult vertellen wat jij leuk vindt, dan vinden je vrienden dat heel prettig. Je zult merken dat ze je nog aardiger gaan vinden. Het is helemaal niet nodig dat je altijd je mond dichthoudt als er iets gebeurt wat je niet leuk vindt. Het is belangrijk om een eigen mening te hebben. Dat zorgt ervoor dat mensen jou zien en rekening met je houden. Juist omdat je zegt wat je van iets vindt, kunnen anderen jou helpen. En dat voelt heel fijn.