width=Wat ben jij een slimmerik! Je zorgt er gewoon voor dat je weet waar je over praat. In kringgesprekken zeg je alleen wat als het over een onderwerp gaat waar je veel van weet. Anders doe je niet mee, dan houd je je mond dicht.

Je houdt van werkstukken omdat je dan een onderwerp heerlijk kunt uitspitten. Thuis zit je vaak met je neus in een boek of struin je op internet. Buiten spelen, vind je maar niets. Al dat gedoe met elkaar, dat getrek en geduw. Laat jou maar lekker op je kamer zitten met iets wat je echt leuk vindt, iets wat jou raakt, iets waar je alles van weet.

Zoals je modeltreinbaan. Kijk, dat interesseert jou nou. Je weet precies hoe elke locomotief heet, wanneer hij is gebouwd en waar hij rijdt. Je kunt uren alleen met je treinbaan bezig zijn. Je ouders maken zich er weleens bezorgd over dat je zo weinig met vriendjes speelt. Ze sporen je ook vaak aan om lekker naar buiten te gaan. Maar daar heb jij helemaal geen behoefte aan.

Ze noemen je soms een 'studiebol'

Je hebt wel vrienden hoor, zoals op school. En je hebt ook een goede vriend in de buurt. Die is net zo gek op jouw treinbaan als jij. Samen zoeken jullie bijvoorbeeld naar de nieuwste locomotieven op het internet. De vrienden op school vinden je soms maar een rare vogel. Zo vol van één ding. Soms plagen ze je er ook wel mee. Studiebol, noemen ze je dan.

Je hoeft niet op te vallen

School vind je gewoon leuk. Je bent ook een harde werker. Je wilt wel graag precies weten wat je moet doen. In de klas vind je het leuk om wat op de achtergrond te blijven. Jij hoeft niet op te vallen. Maar als er echt iets gedaan moet worden, dan sta jij wel op. Laatst liep de computer vast en de juf wist niet hoe ze hem moest maken. De conciërge had hetzelfde probleem een week eerder ook al opgelost. Kijk, op dat soort momenten help je de juf. Jij kunt heel goed zien hoe andere mensen dingen oplossen. Die week ervoor had je gewoon goed opgelet hoe de conciërge het deed. Dat is jouw kracht. Goed kunnen kijken om alles te begrijpen.

Iets niet weten maakt je onzeker

Kennis is heel belangrijk voor jou. Jij weet heel veel van één ding. Daar besteed je dan ook bijna al je tijd aan. Het hoeft natuurlijk geen modeltreinbaan te zijn. Het kan ook zijn dat je goed bent in judo en daar al je tijd in stopt. De rest vind je niet leuk. Eigenlijk weet je dat niet eens zeker. Je denkt dat je het niet leuk vindt omdat je er niet genoeg van weet. En iets niet weten, maakt je onzeker. Jij haalt dus zekerheid uit iets wat je door en door bestudeerd hebt.

Het is natuurlijk heel mooi om ergens zo vol van te zijn dat je er echt alles over wilt weten. Maar er gaat wel veel tijd in zitten. Hierdoor heb je minder tijd om andere dingen te doen die ook leuk zijn. De mensen om je heen begrijpen dat niet. Je zult niet snel met een stel vrienden ‘belletje trekken’ bij de buren. Hierdoor voel je je weleens onbegrepen, een vreemde eend in de bijt. En dat is jammer.

Oefening

Een leuke oefening voor jou is om een middag met een vriendje af te spreken die aan een bepaalde sport doet of een hobby heeft waar jij helemaal niets vanaf weet. Hoor dat vriendje uit, ga met hem spelen en probeer te ontdekken waarom hij die hobby nou zo leuk vindt. Je bent alleen maar nieuwsgierig. Doe mee met het spel en kijk je ogen uit. Ervaar hoe het is om helemaal op te gaan in iets waar je niets vanaf weet. Laat het gewoon gebeuren!

Uit: EnneaTiener

Meer weten over het Enneagram? Bekijk het aanbod opleidingen en workshops op de site.