De wekker gaat af. Gattie wordt wakker en stapt slaperig uit bed. Wat voelt hij zich moe!

Hij loopt naar beneden en eet een broodje pindakaas en drinkt een beker kinderkoffie. Hij kleedt zich aan, doet zijn schoenen en jas aan en gaat naar buiten. In de speeltuin zijn zijn vrienden druk aan het voetballen. "He Gattie!", roepen ze, "doe je mee?" Gattie schudt zijn hoofd en zegt: "Nee hoor, ik ben veel te moe. Ik kan steeds niet slapen. Ik ben niet goed in slapen. Ik moet steeds denken aan heel veel dingen en dan lukt het niet....

"Oh maar", zeggen zijn vriendjes, "weet je dan niet dat dat niet meer hoeft? Toen je kleiner was vond je slapen moeilijk, maar nu ben je groter, sterker en slimmer! Weet je dat je gedachten net als wolken zijn, en dat ze komen en gaan? Maar dat ze in je hoofd blijven en je ze allemaal in een eigen kamertje kan doen als het tijd is om te slapen?" "Echt waar?", zei Gattie. "Echt waar", zeiden zijn vriendjes. Gattie vond dat heel fijn. Hij voelde zich meteen een stuk beter nu hij gerust en makkelijk kon gaan slapen.

Die avond kroop Gattie in zijn heerlijke warme bed. Hij had veel zin om te slapen, want hij wist dat het goed zou lukken. Hij dacht nog even aan wat hij had gedaan die dag. Hij had fijn gevoetbald en die gedachte stopte hij op de eerste verdieping. Ook had hij geweldig goed gerekend, want hij was ontzettend slim, en die gedachte stopte hij op de tweede verdieping. Hij dacht ook nog even aan wat hij nog allemaal wilde doen, en stopte die gedachte op de derde verdieping. Hij dacht ook nog aan het lief zijn, wat nu goed lukte nu hij zo groot, sterk en slim was geworden, en stopte die gedachte op de vierde verdieping. Hij deed alle deurtjes dicht en viel meteen in slaap. In zijn dromen beleefde hij fijne avonturen en hij werd na een hele lange, diepe slaap heerlijk uitgerust wakker.

"Het is mij gelukt!", zei Gattie tegen zijn vrienden. Ik viel meteen in slaap en heb heerlijk en diep geslapen. "We wisten dat het je zou lukken!",  zeiden zijn vrienden. "Je bent ook zo groot, sterk en slim geworden". Dat is waar dacht Gattie en hij speelde de hele dag met heel veel energie.

Loekie Bus