digio-island-1553668In de nieuwe show Family Island begroet Johnny de Mol vier families waarin het met een kind in de thuissituatie uit de hand is gelopen. Met het hele gezin worden ze 2 weken op een afgelegen onbewoond eiland gezet en ze worden door middel van fysieke training en psychische hulp geholpen om weer een hecht en gelukkig gezin te worden. Of dat gaat lukken moet blijken. Het lijkt me leuk om de aankomende afleveringen vanuit het oog van een Gezins- en KinderCoach de gezinnen en hun therapie te volgen. In de eerste aflevering wordt gelijk duidelijk dat het om 4 pubers gaat die op hun eigen wijze het huiselijk geluk dwarsbomen. Als je er van uitgaat dat iedereen vanuit liefde handelt dan kun je hier gelijk zien hoe pijn de liefde kan verwringen tot  iets zo destructief.  Geen vader, moeder of kind wil deze relatie met elkaar en toch gebeurt het.

In deze aflevering zet Johnny de Mol samen met de ouders van Cedric wat punten op een rij waar ze zich beidden aan moeten houden. Zo gelden bij elk huishouden eigen regels en wordt bij een woordenwisseling tussen vader en zoon niet gelijk moeder gebeld. Ook gaat het favoriete spel van Cedric eruit. GTA is een verderfelijk spel volgens de ouders en Johnny en het spel heeft een slechte invloed op Cedric. Cedric reageert hierop met: "Jullie zetten me altijd voor lul! Ik sta bij mijn vrienden voor lul! Ze lachen me uit!" Dit eindigt met de zin: "Jullie luisteren niet naar me!"

Daar heeft Cedric wel een punt. Er wordt gedurende het hele gesprek op èèn moment na dat moeder aan Cedric vraagt: "Waarom lachen je vrienden je uit?" niet naar Cedric geluisterd. Ook bij latere confrontaties wordt er niet werkelijk geluisterd naar Cedric. Van wie moet Cedric leren dat je moet luisteren als ze ook niet naar hem luisteren? De vragen die er werkelijk toe doen en waarmee je een stukje meer inzicht krijgt in het denken en handelen van Cedric worden niet gesteld. "Waarom heb je het gevoel dat we je voor lul zetten? Wanneer zetten we je dan voor lul? Hoe zetten we je voor lul?" Er wordt gewoon over heen gewalst. Er wordt niet naar gekeken. Je ziet in alle afleveringen de wil van Cedric om het de ouders naar de zin te maken. Om hun liefde te ontvangen. Je kunt bij Cedric mooi zien wanneer het trauma wordt aangeraakt wat zijn negatieve gedrag naar boven haalt. De verschillen tussen Cedric in zijn gezonde gedrag en in zijn trauma gedrag zijn enorm groot. De vragen die gesteld mogen worden om inzicht te krijgen in het trauma ontbreken. Daarnaast kampt moeder ook met een overtuiging dat er niet naar haar geluisterd (dit was te zien in een eerdere aflevering) wordt. In welke mate spiegelt Cedric dit?

Marise wordt gevraagd of ze toekomstplannen heeft. Zodra Marise aangeeft dat toekomstplannen geen zin hebben omdat ze toch nooit werken, vraagt coach Maaike door naar de motivatie van Marise om toch die toekomstplannen te maken. Ik heb geen enkele vraag gehoord welke ervaringen Marise heeft waardoor ze zo negatief ten opzichte van een toekomstplan is. Wat is er ooit gebeurd dat ze denkt dat een toekomstplan niet haalbaar is? Dit voorbeeld èn omdat ze 'sochtends ook geen motivatie laat zien tijdens het sporten gebruiken de coaches om Marise buiten de setting van Family Island te plaatsen. Marise wordt naar een hutje buiten het gebied geplaatst en mag zich niet meer in de openbare ruimtes vertonen. Ik weet niet of dit bedoeld is als confrontatie waarbij de coaches hopen dat Marise wakker geschut wordt? Ik ben heel benieuwd hoe moeder hier mee omgaat. Ze heeft tenslotte net de band een beetje aangetrokken met haar dochter.

Tussen Dario en zijn moeder Sanne gaat het steeds beter. Ze kregen een mooie oefening waarbij Dario en Sanne niets mochten zeggen terwijl ze elkaar aankeken. Onderwijl stelde Johnny vragen die ze aan het nadenken of voelen zette. Heel mooi om te zien dat moeder en zoon weer een stapje dichter naar elkaar toe hebben gemaakt.

 

Ik ben benieuwd naar de volgende aflevering!