digio-island-1553668In de nieuwe show Family Island begroet Johnny de Mol vier families waarin het met een kind in de thuissituatie uit de hand is gelopen. Met het hele gezin worden ze 2 weken op een afgelegen onbewoond eiland gezet en ze worden door middel van fysieke training en psychische hulp geholpen om weer een hecht en gelukkig gezin te worden. Of dat gaat lukken moet blijken. Het lijkt me leuk om de aankomende afleveringen vanuit het oog van een Gezins- en KinderCoach de gezinnen en hun therapie te volgen. In de eerste aflevering wordt gelijk duidelijk dat het om 4 pubers gaat die op hun eigen wijze het huiselijk geluk dwarsbomen. Als je er van uitgaat dat iedereen vanuit liefde handelt dan kun je hier gelijk zien hoe pijn de liefde kan verwringen tot  iets zo destructief.  Geen vader, moeder of kind wil deze relatie met elkaar en toch gebeurt het.

Wat een mooie aflevering. Er gebeurde veel met de familie Douma en de familie Barten.

Bij de familie Douma speelt dat ze hun zoon Dario niet meer vertrouwen omdat hij thuis steelt en liegt. Toch hebben we tijdens de eerdere afleveringen gezien dat Dario een jongen is waar je wel degelijk op kan bouwen. Wat gebeurdt er dan binnen het gezin dat moeder en vader dit vertrouwen verliezen? Tijdens een prachtige oefening waarin Dario zijn angstige moeder moest redden uit het water, heeft Dario zijn eigen angst voor het water aan de kant gezet om er voor zijn moeder te kunnen zijn. De bedoeling was dat moeder weer vertrouwen in haar zoon zou krijgen. Het resultaat was dat Dario ook weer een beetje vertrouwen in zijn moeder kreeg. Heeft iemand er wel eens bij stil gestaan dat Dario ook het vertrouwen in zijn vader en moeder al verloren heeft? Stelen en liegen doet een kind niet voor niets. Het zit niet in het systeem van een pasgeborene dat hij later gaat liegen en stelen. Er is dus een reden dat hij dit doet. Laten zijn ouders hem te weinig vrij? Beschermen ze hem zo erg dat het beklemmend werkt voor Dario? Dario is een puber. Hij moet de wereld veroveren. Wanneer hij te veel beschermd wordt, krijgt hij die kans niet. Is dàt wat hier speelt in het gezin? Als Gezins- en KinderCoach zou ik veel meer kijken naar de reden waarom moeder Sanne haar zoon Dario niet vertrouwd i.p.v . in het verhaal te blijven zitten van het stelen en liegen. Misschien is er wel iets gebeurd in het leven van Dario waardoor moeder en vader hem zijn gaan overbeschermen? Deze oefening was een mooie stap naar wederzijds vertrouwen.

Bij de familie de Zwart werd er aan Elyza gevraagd om een beginnende ruzie na te bootsen zodat de coaches konden zien hoe moeder Miranda daar op reageert. Hierin zagen we dat moeder Miranda niet duidelijk en helder communiceert en een beetje klagend haar eisen neer legt zonder echt te luisteren naar Elyza. Is moeder Miranda zo bang voor haar eigen boosheid, die zoals we gezien hebben ook weleens resulteert in vandalisme, dat ze geen heldere grenzen meer kan stellen of dingen kan laten die niet belangrijk zijn? Tijdens een aantal oefeningen loopt het helemaal uit de hand en schopt Elyza haar broertje in zijn buik. Het blijft me treffen dat Elyza zegt: "Het spijt me. Ik wil het helemaal niet zo". Ze geeft hiermee aan dat ze vast zit in een vicieuze cirkel waar ze niet uit kan komen. De coaches maken een aantal afspraken met Elyza.

1: Ze gaat leren door te krijgen dat ze boos wordt voordat ze het is. De andere familieleden lopen weg wanneer Elyza boos is.

2: Elyza uit veel dingen niet dus gedurende de dag mag Elyza aangeven dat de spanning oploopt.

Dit zijn goede bewustwordingsoefeningen maar ik hoop zo dat de coaches iets gaan doen met de woede van de moeder. Het lijkt mij dat Elyza iets uit wat niet van haar is.

 

Bij de familie Kamsteeg zien we moeder Claudia en dochter Marise naar elkaar toe trekken. Stiefvader Wouter komt door het wantrouwen dat hij nog steeds uit naar Marise wat gesepareerd te staan. Ik ben heel benieuwd of dit zich nog verder gaat voltrekken. Ik heb het vermoeden dat we uitkomen bij het gebruikelijke lastige punt bij samengestelde gezinnen. Nl in hoeverre heeft moeder moeten kiezen tussen Wouter of Marise en is Marise hier de dupe van geworden?

 

Ik ben heel benieuwd naar de volgende aflevering!