digio-island-1553668In de nieuwe show Family Island begroet Johnny de Mol vier families waarin het met een kind in de thuissituatie uit de hand is gelopen. Met het hele gezin worden ze 2 weken op een afgelegen onbewoond eiland gezet en ze worden door middel van fysieke training en psychische hulp geholpen om weer een hecht en gelukkig gezin te worden. Of dat gaat lukken moet blijken. Het lijkt me leuk om de aankomende afleveringen vanuit het oog van een Gezins- en KinderCoach de gezinnen en hun therapie te volgen. In de eerste aflevering wordt gelijk duidelijk dat het om 4 pubers gaat die op hun eigen wijze het huiselijk geluk dwarsbomen. Als je er van uitgaat dat iedereen vanuit liefde handelt dan kun je hier gelijk zien hoe pijn de liefde kan verwringen tot  iets zo destructief.  Geen vader, moeder of kind wil deze relatie met elkaar en toch gebeurt het.

In deze aflevering zien we de familie de Zwart veel in beeld. Moeder Carolien heeft problemen met de dominante houding en de seksueel getinte opmerkingen van Vader Roger. In de aflevering blijft Carolien zeggen dat er niet naar haar geluisterd wordt en op het laatst toont Cedric dit ook aan haar door niet te willen tandenpoetsen. Vader en moeder maken ruzie waar Cedric bij staat. 'Carolien vind je kracht. Wie heeft jouw natuurlijke kracht zo onderuit gehaald?'

Deze aflevering draaide voornamelijk op de spijtbrieven die de kinderen en de ouders moesten schrijven naar elkaar. Het is prachtig om te zien dat de goede wil er echt wel inzit bij de meeste ouders en kinderen.  Bij de familie de Zwart, Douma en de familie Barten worden de spijtbrieven met veel liefde ontvangen. Helaas voor Marise kan moeder Claudia de brief van Marise niet ontvangen. Ze geeft aan al meerdere exact dezelfde brieven te hebben gekregen. "Er hangt er zelfs thuis een op de ijskast". Ze legt de onmacht van Marise om te veranderen uit als 'niet willen'. Hier mee ontneemt ze Marise maar ook zichzelf de kans om de liefde weer te laten stromen. Moeder Claudia roept emotioneel uit. "Ik ga er stuk aan. Ze duwt op mijn schuldgevoel." Ze geeft aan dat ze alles doet voor Claudia. Zelfs 'haar buikje inwrijven als ze pijn heeft' en savonds als ze wakker wordt, gaat ze even bij Marise kijken. Schuldgevoelens verstoren elke relatie. Ze zijn belastend omdat je door het schuldgevoel geneigd bent als ouder over je grenzen te gaan naar je kind. Ik kan me voorstellen dat Claudia zich ook schuldig voelt naar haar nieuwe partner Wout. In hoeverre gaat Claudia dan over haar grenzen naar Marise toe om Wout te behagen? Zet Claudia Marise 's ochtends de deur uit om Wout te behagen en wrijft ze 's avonds Marises buikje in om Marise te behagen? Wat zal dat voor alle partijen verwarrend werken!  Ik zou bij Claudia eerder vragen om een schuldbrief dan om een spijtbrief. Claudia mag zich bewust worden welk gedrag uit haar schuldgevoel komt zodat ze zichzelf kan gaan vergeven voor waar ze meent schuldig aan te zijn. Niemand is perfect! Je schuldig voelen is niet nodig en belemmert je relaties.

Ik ben benieuwd naar de volgende aflevering!