digio-island-1553668In de nieuwe show Family Island begroet Johnny de Mol vier families waarin het met een kind in de thuissituatie uit de hand is gelopen. Met het hele gezin worden ze 2 weken op een afgelegen onbewoond eiland gezet en ze worden door middel van fysieke training en psychische hulp geholpen om weer een hecht en gelukkig gezin te worden. Of dat gaat lukken moet blijken. Het lijkt me leuk om de aankomende afleveringen vanuit het oog van een Gezins- en KinderCoach de gezinnen en hun therapie te volgen. In de eerste aflevering wordt gelijk duidelijk dat het om 4 pubers gaat die op hun eigen wijze het huiselijk geluk dwarsbomen. Als je er van uitgaat dat iedereen vanuit liefde handelt dan kun je hier gelijk zien hoe pijn de liefde kan verwringen tot  iets zo destructief.  Geen vader, moeder of kind wil deze relatie met elkaar en toch gebeurt het.

Aflevering 2

We zien de familie de Zwart wanneer ze een teamopdracht krijgen. Met zijn drieën mogen ze onder tijdsdruk een gerecht nakoken. Al snel blijkt dat de vader van Cedric dominant is en dat Cedric die dominantie overneemt. Moeder geeft later aan dat ze zich klein voelde worden tijdens de opdracht en dat ze dit thuis ook ervaart wanneer Cedric boos reageert op haar. Achteraf zien we dat Cedric vertelt dat hij verdrietig is omdat hij het verdriet van zijn moeder heeft gezien en gevoeld. Hij is dus duidelijk nog niet de pubertijdsfase ingegaan waarin hij zich af zou keren van de emoties van zijn moeder. Cedric trekt de emoties van zijn moeder letterlijk nog naar binnen. Volgens de deskundigen is de uitdaging van deze familie om samen te gaan werken als 1 team. Echter Cedric woont bij zijn moeder en daar vinden de problemen plaats. Ik geloof dan ook niet dat de oplossing ligt bij het teamwerk.

Als Gezins- en KinderCoach zou ik gaan kijken wat er met moeder gebeurd tijdens het dominante optreden van haar ex en zoon. Ze voelt zich klein worden en ze zegt: "Ze luisteren niet meer naar mij". Dit is een reactie vanuit het innerlijk kind van de moeder. Waarschijnlijk is ze opgegroeid in een dominante omgeving waarin er niet naar haar geluisterd werd ( of het tegenovergestelde: een enorm beschermend gezin). Ze heeft nog steeds behoefte aan leiding en sturing. De dominantie wil ze niet meer maar ze trekt het ook aan. Op een dieper niveau voelt ze zich er wel veilig bij. Onbewust herkent Cedric de angst bij zijn moeder en haar behoefte aan autoriteit en vertaalt dit in dominant, agressief gedrag. Als je dan bedenkt dat moeder en vader al 12 jaar gescheiden zijn, dan is het ook voor te stellen dat Cedric de plek heeft ingenomen van de man in het gezin. Een plek die hij helemaal niet wilt maar die vrij ligt op de momenten dat zijn moeder niet krachtig is. Met andere woorden: Cedric mist een krachtige moeder (en vader) en is tegelijkertijd gefrustreerd over de veel te grote verantwoordelijkheid die hij voelt wanneer hij de rol van man in het gezin op zich neemt. Cedric wil gewoon kind zijn. Ik ben benieuwd wat we hier nog van te zien krijgen.

Bij Elyza en haar moeder werd een touw om de arm gebonden waardoor ze een dag met elkaar verbonden waren. Na wat frisse tegenzin zagen we hoe de dames samen gemoedelijk de dag doorbrachten. De oefening hadden ze mooi volbracht. In de avond zag Elyza haar moeder huilen omdat ze het gezelschap van een volwassene miste. Ze moesten die avond in hun hutje blijven en dat vond moeder heel lastig. Het verdriet van moeder bezorgde Elyza een woedeaanval. Elyza zit veel te veel in de energie van haar moeder. Zal zij net als Cedric onbewust haar moeder willen redden? Het is in ieder geval duidelijk dat ze teveel verantwoordelijkheid op haar schouders draagt anders had ze niet zo boos op de organisatie en op haar moeder geworden. Ze sprak letterlijk uit: " Zie je nu wat ze je aandoen?" Als Gezins- en KinderCoach zou ik hier gaan kijken wat de reden is dat moeder en dochter zo in elkaars energie zitten. Elyza is qua leeftijd een puber en zou theoretisch gezien meer afstand moeten hebben tot haar moeder. Wat maakt dat die afstand er niet is?

Bij de familie Kamsteeg en Douma is in deze aflevering niet zo veel gebeurd.  Misschien dat de volgende aflevering meer over deze twee families gaat.

Tot de volgende aflevering!