1091742_kiteHoi Sylvia, wat doe ik als mijn zoontje, morgen wordt hij 4 jaar, consequent niet luistert en als je boos op hem wordt en hem op de trap zet, hij me alleen maar uitlacht?? Hopelijk heb je tips! 

Een kind van vier jaar is een kind in de kleuterpuberteit.  Een kind wat voor een grote stap staat in zijn leven. Ten eerste gaat hij de buitenwereld in zonder mama en papa voor vele uren per dag en ten tweede merkt hij dat jij als moeder het ook wel spannend vindt. Je kind wordt nu echt groot!  Dat jij het spannend vindt maakt het voor hem nog spannender. Je maakt het moment groot! Je zoon stapt nu het 'echte' leven in! Zonder jou!  Al deze signalen pakt jouw zoon op en dit maakt dat hij gaat onderzoeken.

Onderzoeken

Je zoon gaat onderzoeken hoe het is als je boos bent want daarmee creëert hij afstand tussen jullie. Hij kijkt of je weer terug komt als je wegloopt (of hem op de trap zet). Hij kijkt of je hem nog lief vindt ook al is hij even weg. Bij alles wat hij doet, kijkt hij hoe jij reageert en of je er nog  voor hem bent als hij weer 'terug' komt. Hiermee creëert hij een veilige wereld voor zichzelf. Het geeft hem de zekerheid dat jij er straks als hij uit school komt ook weer voor hem bent. Let wel, hij moet het straks 6 uur lang zonder jou redden. Zijn veilige wereldje mag hij achter zich laten en een nieuwe nog onbekende wereld gaat voor hem open. Logisch dat hij zich moet losmaken! Dit losmaken doet hij onder andere door niet te luisteren en uit te lachen. Niet ieder kind doet dat op die manier. Maar jouw kind wel!

 

Geduld
Deze periode vraagt veel geduld van een ouder. Je zoon heeft je nodig om lief gevonden te worden maar heeft ook een beetje afstand nodig om meer op zichzelf te kunnen staan. Voor zich zelf op te kunnen komen. Dit moet hij straks ook op school! Als hij gewend is op school en zich veilig voelt in deze nieuwe omgeving dan zullen de scherpe randjes van zijn gedrag afgaan.

Praktisch
Even praktisch: Laat hem weten dat dit gedrag niet aardig is en getolereerd wordt  in huis maar geef hem een extra knuffel als hij iets leuks doet of als hij lekker gaat slapen.

Hij heeft jouw aanmoediging nodig bij deze belangrijke nieuwe stap!