Hier ver vandaan, in een klein, mooi dorpje woont de familie Vlies. Vader, moeder, dochter Lotte, zoon Thijs en hun twee honden Bella en Bas. Bella, de vrouwtjeshond is hoogzwanger en staat op het punt om te bevallen. Vol spanning wacht de familie tot de grote dag daar is, de voorbereidingen zijn getroffen en iedereen is er klaar voor.

Een blauwe pup?!
Dan op een mooie zonnig dag is het zover; Bella kruipt rustig in haar mand en de jonge hondjes worden geboren. Een voor een komen ze naar buiten; eerst een hele zwarte pup, dan een zwarte pup met witte vlekken, dan een witte pup met zwarte vlekken en als laatst…. iedereen schrikt een beetje; een blauw pup!!! Een kleine pup maar helemaal blauw. De kleine blauwe pup beweegt bijna niet en is heel stil. Iedereen is een beetje bang dat zij ziek is, maar al snel begint zij te drinken bij haar moeder. De dagen, weken gaan voorbij en alle pups maken het goed, ook de blauwe. Ja, ze is wel blauw, maar verder doet zij alles wat de anderen pups ook doen.

Ze is anders dan haar broertjes en zusjes
Wat wel opvalt is dat de blauwe pup wat rustiger is en  vaker alleen speelt, het lijkt wel alsof de andere pups niet altijd met haar willen spelen. Als je goed naar haar koppie kijkt zie je dat zij er wat verdrietiger uitziet dan de anderen. De kleine blauwe pup heeft zelf ook gemerkt dat zij anders is dan haar broertjes en zusjes, en dat gevoel krijgt zij helemaal wanneer zij voor het eerst naar buiten gaan. Daar ziet zij heel veel honden, maar geen een hond ziet er zo uit als zij. Ben ik dan toch echt anders dan de anderen, komt het doordat ik blauw ben?

Een nieuw huis
Alle pups worden beetje bij beetje voorbereid op de dag dat zij het nest gaan verlaten. Papa en mama hond vertellen hun kinderen dat er over een tijdje mensen komen kijken en dat die mensen een van hen gaan uitkiezen om mee naar huis te nemen. Dat vinden alle pups wel heel erg eng, maar zodra ze horen dat er in hun nieuwe huis ook heel goed voor ze gezorgd gaat worden en met hen gespeeld gaat worden, zijn ze eigenlijk ook best wel heel nieuwsgierig. Al snel gaat het onder de pups nergens anders meer over. Wie zou waar naar toe gaan, en hebben ze ook kinderen of andere huisdieren? De blauwe pup is een beetje bang, want wie haar nou hebben? Ook haar broertjes en zusjes denken dat, want dat hebben ze zelf tegen haar gezegd.

Ik word toch niet gekozen
Maar dan op een dag, wanneer de eerste mensen komen kijken gebeurt het! Een vader, moeder en hun dochtertje komen op bezoek. Ze willen graag een lieve kleine hond, vooral omdat de papa en mama geen kinderen meer kunnen krijgen en ze voor hun dochtertje graag een vriendje willen. Alle pups zijn zenuwachtig…. Wie zouden ze kiezen en ze nemen zichzelf voor om zoveel mogelijk indruk te maken. Alleen de blauwe pup doet daar niet aan mee. ; Ik word toch niet gekozen, dus dan hoef ik ook geen moeite te doen', denkt ze verdrietig.

Ik hou van jou
De nieuwe vader en moeder hebben met hun dochtertje afgesproken dat zij een pup mag kiezen, degene die zij het leukst vindt nemen ze mee naar huis.
Dan komen ze de kamer binnen waar alle pups zijn. Het kleine meisje kijkt rond; wat een drukte, al die pups bij elkaar en wat zijn ze lief. Maar dan, ziet ze in een hoekje de kleine blauwe pup zitten. Een enorme aantrekkingskracht gaat er van de blauwe pup uit naar het meisje. Het meisje loopt naar de pup toe en wordt overvallen door een heel warm en liefdevol gevoel in haar hart. Ze neemt de pup in haar armen en ze kijken elkaar aan. Ik hou van jou, denken ze allebei. Zonder teveel aandacht aan de andere pups te hebben gegeven loopt ze naar haar vader en moeder toe en zegt: deze wil ik graag mee naar huisnemen als dat mag!

Ondanks dat ze een beetje anders is
De kleine blauwe pup is verbaasd en gelooft het eigenlijk niet. Maar als ze de blik van haar nieuwe baasje ziet en die van haar ouders weet ze dat het goed is. Ze hebben het niet eens gehad over dat zij zo rustig is en al helemaal niet over dat ze blauw is. Deze familie wil graag dat zij met hun mee naar huis gaat.  Deze familie houdt nu al zielsveel van haar, ondanks dat ze een beetje anders is dan anders.