argument“Doe eens wat aan jezelf!” heeft zijn vrouw hem vorige week  tijdens een woordenwisseling toegebeten. Volgens zijn vrouw gedraagt hij zich af en toe als een klein kind en daar had ze geen zin meer in. De woorden resoneren lang na. Hij dacht dat hij goed bezig was. Al jaren komt hij een keer in de maand bij zijn therapeut. Dan praten ze wat en meestal gaat hij daar met een opgeschoond hoofd weer vandaan. Waarom raken deze boze woorden hem  dan zo diep?

Werken aan jezelf is een breed begrip wat op verschillende wijze ingevuld kan worden. Daarbij zijn we in onze drukke hedendaagse maatschappij gefixeerd op ons hoofd. We zoeken allemaal  een manier om alle informatie op een zo goed en efficiënt mogelijke manier te verwerken. Niet voor niets zijn technieken als mindmapping zo in opmars. Ons hoofd op orde houden is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Dat ons gevoelsleven een groot deel van onze mentale chaos veroorzaakt lijken we daarbij helemaal te vergeten. De ervaringen die we in het leven tegenkomen moeten zowel begrepen als doorleeft worden.

 

Incongruentie

Wanneer we ervaringen willen verwerken is het dus niet genoeg om ze mentaal een plekje te geven. Het gevoel blijft dan intact en zal te pas en te onpas zijn stempel drukken op het  verdere handelen. Zo kan het voor komen dat iemand met de woorden die hij of zij spreekt iets heel anders zegt dan dat de lichaamstaal uitstraalt. Dit noemen we incongruentie. Incongruentie veroorzaakt verwarring en onbegrip tussen zender en ontvanger. De zender weet vaak helemaal niet dat hij of zij incongruent is en leeft vanuit de vaste overtuiging dat hij helder en duidelijk overkomt. De ontvanger van de boodschap ervaart verwarring door de dubbele boodschap  van hoofd en lichaam.

 

Openstaan voor dat wat het leven je aanbiedt

Aan jezelf werken betekent niet dat je alle (nare) ervaringen in je leven opnieuw moet doorleven. Eindeloos wroeten in het verleden kan goed zijn maar is vaak een te grote belasting voor het dagelijks bestaan. Het leven biedt je elke dag momenten om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen. Aan je zelf werken betekent openstaan voor de mogelijkheden die ervaringen in het NU je bieden. Zo kun je na een woordenwisseling met je partner denken dat hij of zij niet wijs is of je staat open voor het idee dat er een grond van waarheid in zijn woorden zit. In het ene geval duw je gelijk alles van je af en in het andere geval laat je de woorden even binnen komen.  Je kijkt of het je raakt.

Resoneren

Resoneren is een mooi teken dat iets je raakt. Een ander teken kan zijn dat je  boos, verdrietig of bang van de woorden van je partner wordt.  Wanneer de ervaring, de woorden je raken kijk dan eens terug in het verleden of er een moment is waarin jij je hetzelfde hebt gevoeld. Misschien is de ervaring  niet hetzelfde maar wel het gevoel dat het bij jou omhoog haalt. Op dat moment hoef je niet zoveel meer te doen. Ervaar de gevoelens die omhoog komen. Durf ze er te laten zijn. Je zult zien dat de woorden je de volgende keer een stuk minder raken.

 

Alles op een rijtje:

  1. Ervaar of er een resonantie is op de situatie of op dat wat gezegd wordt.
  2. Herken de gevoelens die loskomen vanuit een eerder moment in je leven.
  3. Laat de gevoelens er zijn. Ga niet in je hoofd!
  4. Ten slotte zul je de gevoelens vanzelf los kunnen laten.