width=In het begin van de lente werd er een lammetje geboren. Hij was aan de buitenkant wit zoals alle anderen, maar van binnen voelde hij zich doorzichtig. Om hem heen was iedereen druk aan het rennen door de wei. Het lammetje rende soms wat mee, maar het voelde niet fijn voor hem. Op de momenten dat hij lekker in het gras lag, droomde hij van reizen naar verre oorden. Dat was waar hij zich gelukkig bij voelde. Maar hij was geboren in een wei in Nederland en z’n broertjes, zusjes, moeder en tantes leefden hun levens zoals dat hoorde bij schapen uit dezelfde familie. Ze waren met veel schapen, wel een stuk of honderd sinds de geboorte van alle lammetjes deze lente. Toch voelde het lammetje zich vaak eenzaam en doorzichtig. De andere begrepen hem niet als hij vertelde over zijn dromen. “Waarom zou je naar zo’n dorre vlakte willen, hier in de wei hebben we rust, ruimte en altijd voldoende vers gras. Het is hier prachtig, net een paradijs,” zeiden ze dan.

Het lammetje zag wel dat ze het goed hadden, maar de leegte die hij van binnen voelde, deed hem verlangen naar iets anders…

De kleur van je hart

Z’n neefje had een groen hart, hij zorgde voor de bloemetjes en het gras. Z’n zusje had een geel hart, zij was altijd bezig met eerlijkheid en rechtvaardigheid in de wei. Z’n kleinste zusje had een rood hart; ze was zo liefdevol dat ze een voorbeeld was voor anderen. Z’n broer had een blauw hart, hij was zo sterk en zelfverzekerd dat hij altijd werd gevraagd te helpen bij moeilijke klusjes.

Het doorzichtige hart van het lammetje moest worden ingekleurd en daarvoor had hij alle kleuren van de regenboog om uit te kiezen. Maar het lammetje wist niet goed wat bij hem paste. ‘Wie ben ik?’ vroeg hij zich af.

Toen op een dag de veewagen kwam om een overleden tante op te halen, glipte het lammetje zonder besef van wat het betekende de wagen in. De andere schapen ontdekten pas een half uur nadat de wagen was verdwenen dat het lammetje verdwenen was. Wat zou er met hem gebeurd zijn? 

Het lammetje zat in de veewagen en droomde dat hij naar India of Marokko zou gaan. Wat een spannend avontuur was dit, dacht hij. Toen de veewagen stopte, glipte het lammetje naar buiten, de wijde wereld in! Hij zag om zich heen een groene wereld, met gras zo mooi als hij nog nooit had gezien en bomen met fruit erin. Hij proefde van de vruchten en ze bleken bijzonder heerlijk te zijn van smaak… mmmmmmm……

Hij hoorde een vreemd geluid dichterbij komen en verstopte zich achter een struik. Hij zag een groot zwart beest met een reusachtige kop, die statig over de weg liep, klik-klak, klik-klak… Het lammetje was diep onder de indruk. Toen het beest voorbij was, besloot het lammetje verder op reis te gaan. Hij nam nog een hapje van zo’n overheerlijke vrucht en vervolgde zijn weg langs een grindpad en kwam bij een beekje. Het stroomde naar rechts. Lopen naar het einde van zou wel een paar uur duren. Hij gooide een takje in het water en zag hoe snel het takje verdween in de verte. Hij gooide nóg iets, en weer gebeurde hetzelfde.

In het riet zag hij een mandje, zo groot dat het lammetje er zelf in zou passen. Hij duwde het mandje van de kant af en rende zo hard als hij kon en sprong richting de mand, hierbij z’n ogen stijf dicht knijpend. Oei, wat was dit spannend!!

Het lammetje dobberde even later over het beekje in z’n mandje langs bloemenvelden met alle kleuren van de regenboog. Hij viel in slaap en droomde over al deze kleuren. Groen- liefde voor de natuur, geel – liefde voor rechtvaardigheid, rood- liefde voor anderen en voor alles, blauw – liefde voor zichzelf en kracht.

Plots werd hij wakker gemaakt door een luid kabaal; het klonk als het geroep en geblaat van zijn familie. Hij keek op en zag de weide met zijn broertjes, zusjes, moeder en tantes. Het beekje was uitgekomen bij de wei, zijn thuis.

Iedereen was blij om het lammetje weer terug te zien en wilden alle verhalen horen over z’n grote avontuur. Het was fijn om thuis te zijn, dacht het lammetje, maar in z’n dromen bleef hij steeds nieuwe avonturen beleven. Dat was zijn Kracht!!

En de kleur van zijn hart die was niet langer doorzichtig, zijn hart bevatte alle kleuren van de regenboog!

Geschreven door Nanda Berwers