Acceptatie

Vlak na de gebo width=orte, wanneer de baby nog alert met heldere ogen de wereld in kijkt, heeft hij al behoefte aan acceptatie. Met al je zintuigen absorbeer je acceptatie. Twee armen die je stevig vasthouden, koesterende geluidjes en liefdevolle ogen die je  welkom heten op  deze wereld. Dat is de ontvangst die je elke baby gunt.
Toch gaat het in veel gevallen niet op deze idyllische manier. Kinderen worden onder soms moeilijke omstandigheden geboren met veel pijn en weerstand bij de moeder. De moeder is soms nog in shock van de bevalling om gericht aandacht aan de baby te kunnen geven. Het komt ook voor dat de ouders teleurstellingen moeten verwerken omtrent het geslacht van de pasgeborene, de fysieke gezondheid of de gang van zaken gedurende de bevalling. Kortom, met die eerste behoefte aan acceptatie gaat nogal eens iets mis.

Acceptatie betekent jezelf aanvaarden
Acceptatie betekent jezelf aanvaarden zoals je bent. Fysiek, emotioneel en mentaal. Omdat je als kind spiegelt wat je ouders je laten zien, zal jouw gevoel van acceptatie ook afhangen van hoe je ouders over zichzelf denken en met zichzelf omgaan. Accepteren zij zichzelf? Realiseer je dat jouw ouders jou geen acceptatie konden geven op de punten waarin ze zichzelf niet of niet genoeg accepteren.

Kun je het leven accepteren zoals het zich aandient?
Wanneer je te weinig acceptatie hebt gekregen, zul je dat ook merken aan de mate waarin je het leven kunt accepteren zoals het is. Ga je het gevecht met het leven aan of trek jij je terug uit het leven? Acceptatie staat ook aan het begin en het eind van elk nieuw proces. Je zult eerst je huidige situatie moeten accepteren, voordat je hem kunt veranderen. Anders wordt het nieuwe proces een gevecht tegen het oude proces en ontstaat er uiteindelijk niets nieuws. Dan voel je alleen maar oude pijn.

Weerstand
Weerstand is een vorm waarin het gebrek aan acceptatie zich verschuilt. Mensen met veel weerstand tegen alles en iedereen hebben moeite zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Het is niet erg, maar realiseer je dat.

Oefening
Maak eens een lijst van alles waar jij je tegen verzet. Hieronder vind je een aantal suggesties.
• Wat vind je niet leuk / mooi aan jezelf qua uiterlijk / gedrag / mogelijkheden?
• Wat vind je niet leuk / mooi aan anderen qua uiterlijk / gedrag / mogelijkheden?
• Welke situaties blijven rondspelen in je hoofd?
• Waarover maak jij je zorgen?
• Welke teleurstellingen ervaar je?
• Waar maak jij je boos over?
• Wat frustreert je?

Wanneer je lijst klaar is, en daar mag je best een paar dagen over doen, dan zie je helder welke dingen jij niet accepteert. Kijk dan eens goed naar de lijst en bepaal wat je echt niet kunt accepteren. Dat zet je bovenaan. Zet zo alles op volgorde. Je zult dan zien dat veel punten op elkaar lijken, op hetzelfde neerkomen of aan elkaar gerelateerd zijn.
Maak dan het besluit dat je jezelf helemaal wilt accepteren zoals je bent. Zeg daarbij de volgende affirmatie hardop, net zo lang tot je er in gelooft:
'Ik accepteer mezelf en ik houd van mezelf met al mijn gebreken en tekortkomingen, voor de volle honderd procent'
Wanneer je nu nog een keer naar je lijst kijkt zul je zien dat de punten qua intensiteit in kracht verloren hebben. Alles begint bij het accepteren van jezelf!

Onderdeel uit het boekje "Vitaal met je innerlijk Kind"