white-bicycles-1451028“Moet ik hem die fiets voor zijn kinderen nu laten kopen of niet?” Tegenover mij zit een moeder. Niet de moeder van de kinderen waar ze het nu over heeft. Nee, dit is de moeder van Tess en Job. De kinderen waar ze het hier over heeft zijn Carien en Yvonne, de kinderen van haar huidige partner. “Het is niet dat ik zijn kinderen het niet gun hoor. Maar hij betaalt elke maand al een zak geld aan alimentatie voor ze en dan wil hij ze af en toe ook nog wat toestoppen. Nu dus deze fietsen. Ik heb het gevoel dat zijn ex zijn zorgzaamheid en schuldgevoel gewoon misbruikt! Ik zou er graag wat van willen zeggen tegen mijn partner, maar ik weet niet of dat kan. Ik begrijp het ergens ook wel weer, dat maakt het zo lastig.”

Deze moeder is zichtbaar verward. Ze is bij me gekomen omdat het niet lekker met haar kinderen gaat. Ze ervaart dat haar kinderen zich achtergesteld voelen, wat zich uit in vervelende situaties naar haar nieuwe partner. Volgens de moeder doen ze ondankbaar en zijn ze soms onbeschoft tegenover haar nieuwe partner. Ze ervaart een dilemma, maar weet eigenlijk niet precies te benoemen wat het dilemma is. Deze verwarring over het dilemma laat zien dat er een stukje in de moeder aangeraakt wordt, wat veel dieper zit dan het huidige fiets probleem. Hierdoor lopen verleden en heden door elkaar heen, huidige en oudere behoeftes eisen aandacht, maar komen niet overeen met elkaar, vandaar de verwarring.

Financieel te kort schieten

Wat is er nu aan de hand? Moeder is getrouwd geweest met Rob. Uit dit huwelijk zijn twee prachtige kinderen geboren: Tess en Job. Nu ze gescheiden zijn laat Rob zien dat hij eigenlijk geen zin heeft om aan zijn alimentatieverplichting te voldoen. Bovendien valt er buiten de alimentatie op financieel gebied al helemaal niets meer te regelen voor de kinderen. Moeder staat er dus het meest van de tijd alleen voor. Nu heeft ze een nieuwe liefde gevonden, haar nieuwe liefde is ook nog eens een zeer zorgzame man, met twee kinderen uit een eerder huwelijk, Carien en Yvonne. De afspraken tussen hem en de moeder van Carien en Yvonne lopen goed. Hij wil echter graag aan zijn kinderen laten zien dat hij ook voor ze zorgt, vandaar dat hij ze af en toe iets extra’s toestopt. Naast het feit dat Tess en Job dit niet van hun vader krijgen en moeder het zonder alimentatie financieel zwaar heeft, begrijpt moeder ook dat deze cadeaus voor het vadergevoel van haar nieuwe partner belangrijk zijn en dat hij zelf mag weten wat hij met zijn geld doet. Daarnaast ervaart moeder het als lastig als haar huidige man moet bijspringen in de kosten van haar kinderen, wanneer zij het financieel niet meer trekt en haar ex het laat afweten. Zoals laatst met de rekening van de orthodontist voor haar beide kinderen, haar nieuwe liefde heeft haar toen financieel geholpen. De bezwaren van moeder worden versterkt omdat de kinderen niet zo dankbaar zijn naar hun stiefvader.

Het probleem lijkt dus niet zo zeer te zitten in het feit dat hij geld uitgeeft aan zijn kinderen, maar lijkt zich veel meer af te spelen op het gebied van een andere vader die financieel te kort schiet. Het zal ook niet toevallig zijn dat haar nieuwe liefde een zorgzame man is.

Innerlijk Kind

Na wat dieper graven blijkt dat moeder zichzelf schuldig voelt over het feit dat de vader van haar kinderen financieel geen gehoor geeft. Nog dieper gravend komt er een schuldgevoel naar boven dat ze haar kinderen geen betere vader heeft gegeven. Op mijn vraag hoe haar eigen vader vroeger in het gezin was, komt een strak antwoord: “Die was er niet! Ik was vroeger alleen met mijn moeder. Ik weet ook niet wie hij is, mijn moeder heeft dit nooit verteld. Nu ik het zo vertel aan jou, voel ik me hier eigenlijk wel heel boos over. Waarom was hij er niet? Wij hadden het vroeger altijd krap. Over elke uitgave moest nagedacht en voor gespaard worden. Het ging nooit eens makkelijk! Al mijn vriendinnetjes hadden een vader die hun hielp, met wie ze gingen schaatsen of zwemmen. Mijn vader was er nooit! ” Terwijl ze de laatste woorden zegt, begint ze te huilen. Het verdriet van het kleine meisje dat haar vader niet gekend heeft en op een zekere leeftijd het gemis heeft ervaren van die liefdevolle vader die haar beschermde en op avontuur nam, is groot. Hier voor me zit geen moeder van 38 jaar meer, maar een meisje van een jaar of 10, die het gemis van haar vader nog niet verwerkt heeft. Dit verdriet en deze boosheid komen naar boven in de situatie waarin ze nu verkeerd. Iedere dag ziet ze die liefdevolle partner, die het goed doet als papa van zijn beide dochters. En elke dag wordt ze weer geconfronteerd met de negatieve houding rondom de financiën door de vader van haar kinderen. Het niet nakomen van zijn financiële verantwoordelijkheid legt het verdrietige tienjarige meisje in de moeder uit als het gemis aan aandacht en liefde. Aandacht en liefde die de moeder haar eigen kinderen nu zo gunt.

Had ze kunnen voorkomen dat de vader van haar kinderen zijn verantwoordelijkheid niet genomen heeft? Dit vraagt ze zich elke dag af. Iedere dag voelt de volwassen moeder de pijn van haar te kort schieten. Ervaart ze het schuldgevoel en tevens de boosheid en het verdriet van het tienjarige meisje. Door het gedrag van Tess en Job naar haar huidige partner toe, wordt ze nog meer geconfronteerd met haar eigen emoties.

De Reversie Methode®

De Reversie Methode® gaat juist over dit stuk. Oude gevoelens en emoties uit onze kindertijd die we niet verwerkt hebben, dienen zich op een later moment in ons leven aan. Vaak getriggerd door diegene waar we het meest van houden: onze kinderen en partners.

De kinderen van deze tijd zijn hypergevoelig. Ze pikken de hele dag de prikkels op die er zijn. De grootste prikkels zijn die van onverwerkte emoties. Zeker wanneer het de emoties van een klein kind zijn. Een kind dat nog helemaal in zijn gevoel zit en nog niet de mogelijkheid heeft zijn hersenen de ervaring te laten rationaliseren. Als er iets in het leven van de vader of moeder gebeurt, waardoor een oude nog niet verwerkte ervaring omhoog komt, dan pikt een kind het op. Dit is precies wat Tess en Job doen. Zij voelen alle tegenstrijdige emoties van hun moeder: zowel het verdriet en de boosheid van het tienjarige meisje als de liefde die ze voelt voor haar huidige man. Haar kinderen pikken deze gevoelens op en geven daar uiting aan door negatief gedrag te vertonen naar hun stiefvader. Maar is dit wel onaardig gedrag? Moeder zelf heeft geen idee van al die tegenstrijdige emoties van vroeger en zoekt naar redenen in het hier en nu en in de huidige situatie. Dit beïnvloed haar kijk op het gedrag van haar kinderen en maakt dat ze een dilemma ervaart met de fietsen.

Oud zeer

De Reversie Methode kan hier hulp bieden. Door de emoties van verdriet en boosheid te scheiden en los te koppelen van haar ex-man en nieuwe partner kan het tienjarige meisje in haar helen. Het verdriet en de boosheid mogen eruit door te rouwen om een tijd die geweest is en te realiseren dat het kind een groot gemis heeft ervaren. Na deze loskoppeling en dit rouwproces zal de moeder op een eerlijke en neutrale manier naar de huidige situatie kunnen kijken. Hoogstwaarschijnlijk beseft ze dat haar kinderen wel degelijk een vader hebben. Misschien niet een die zijn verantwoordelijkheid neemt als ouder, maar hij is wel in het leven van zijn kinderen. Hij vervult een belangrijke behoefte in het leven van haar kinderen. Door dit in te zien zal het schuldgevoel verdwijnen. Het heeft even tijd nodig, maar het heeft geen gronding meer en zal mettertijd los gelaten worden. Naar haar huidige partner toe zal het gemengde gevoel verdwijnen. Het gemengde gevoel kwam door het boze tienjarige meisje in haar, dat ook geen vader had en misschien wel heel terecht jaloers was op de aandacht die Carien en Yvonne van hun vader krijgen. Door oud zeer op te ruimen, geeft ze haar kinderen de kans uit de vicieuze cirkel te blijven waar ze zelf in vastzat. Haar vraag aan mij of ze haar huidige partner de fietsen voor haar kinderen moet laten kopen, zal als vanzelf beantwoord worden. Juist omdat ze neutraal naar de situatie kan kijken. Doordat haar eigen behoefte niet meer zo groot is kan ze de behoefte van haar partner duidelijk herkennen en erkennen. Haar kinderen voelen niet langer de boosheid en het verdriet van de tienjarige bij hun moeder. Zij kunnen nu los van deze prikkels zelf een band op gaan bouwen met hun stiefvader.